Kontrol over Danske Bank afgør bankunionen

Meget tyder på, at dansk deltagelse i den kommende bankunion vil afhænge af, om der indføres en vetoret over nationale myndigheders mulighed for at vælge særlige nationale løsninger ved redning eller afvikling af systemisk vigtige banker

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som bekendt spiller Danske Bank en helt særlig rolle for dansk økonomi, da banken håndterer ca. en tredjedel af alle danske bankforretninger.

En automatisk afvikling, efter den nye EU-baserede afviklingsmekanisme af Danske Bank, kan derfor få store negative samfundsøkonomiske konsekvenser. Det bliver derfor, efter alt at dømme, afgørende for en dansk deltagelse i bankunionen, at den danske stat kan vælge en særlig dansk løsning for håndtering af Danske Bank, hvis den måtte blive nødlidende.

For tiden bliver de sidste brikker til en afviklingsmekanisme forhandlet i EU, og udfaldet heraf bliver afgørende for, om regeringen vil støtte op om en dansk deltagelse. Meget tyder på, at et politisk flertal umiddelbart ønsker en dansk deltagelse, fordi det vil bane vejen for en senere dansk deltagelse i en politisk EU-union.

Efter det oplyste vægter det også tungt, at de store danske banker alligevel skal deltage i bankunion- setup’et på grund af deres udenlandske aktiviteter i eurolande, eksempelvis Danske Bank i Irland og andre eurolande. Holdningen er derfor, at hvis de store banker alligevel skal leve op til spillereglerne i bankunionen, uden formel dansk deltagelse og uden politisk indflydelse på regelsættet, kan Danmark ligeså godt gå med for at få politisk indflydelse.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 31.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her