Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er arbejderkommunen over dem alle – men det kan ændre sig i de kommende år. Brøndby har set i øjnene, at man ikke længere ligger i front, når det gælder om at være attraktive for produktions- og lagervirksomheder.
Kommunen har fire erhvervskvarterer, og borgmester Ib Terp oplyser, at et af dem – Ragnsminde – fortsat vil være forbeholdt produktion og logistik.
- Det giver gode arbejdspladser til ufaglærte, siger han.
I de tre øvrige erhvervskvarterer skifter man derimod fokus til en blanding af kontorer, service og boliger. Forrest i den henseende er Kirkebjerg, og umiddelbart efter følger Vibeholm og Priorparken.
Ny S-togsstation
En del af planlægningen foregår i samarbejde med nabokommunen Glostrup, og man forhandler blandt andet med DSB om at få en ny S-togsstation til området for at forbedre infrastrukturen.
Med satsningen på bløde erhverv og boliger kommer Brøndby i konkurrence med ikke blot City, men også de nyudviklede områder i Ørestaden og langs havnen. Men det bekymrer ikke borgmesteren.
- De sagkyndige, for eksempel mæglere, fortæller os, at Brøndby har en vældig god placering. Vi ligger tæt på motorvejen og dermed også lufthavnen, fremhæver Ib Terp.
Det første kontorhotel er allerede flyttet til kommunen, og borgmesteren har ikke problemer med, at de nye virksomheder vil ændre Brøndbys profil.
- Vi er ikke kræsne med, hvem der kommer. Det er jo heller ikke vores ejendomme, så det er ikke noget, vi bestemmer, siger Ib Terp.
Flere typer erhverv
Længere ude, i Høje Taastrup, er situationen en lidt anden. Her ligger man lunt i krydset mellem to motorveje, og selv om DSV gerne vil væk, oplever man ikke problemer med at tiltrække logistikvirksomhed – tværtimod.
Samtidig har man et rigt udvalg af store og små servicevirksomheder inden for blandt andet finans, tele og it i kvarteret omkring Høje Taastrup Station.
Det giver alt i alt en fin blanding af forskellige typer erhverv, og så betyder det mindre, at produktionsvirksomhederne forlader kommunen.
For eksempel har Rockwool lukket sin produktion på stedet, og Spæncom har flyttet sin produktion til Korsør.
Ingen nye erhverv
- Ligesom resten af landet mærker vi, at produktion bliver flyttet til udlandet, og ligesom resten af hovedstadsområdet er vi påvirket af, at nogle virksomheder ikke kan eller vil betale de timelønninger, der gælder her. Men det er ikke noget, der gør det nødvendigt for at tænke i nye typer af erhverv til kommunen, siger udviklingschef Klaus Torsbjerg Møller.