Kontaktløst dankort skal styrke detailhandlen

En ny aftale mellem Nets og detailhandlen skal sikre, at danskerne bliver hurtigere betjent ved kassen. Det vil også betyde, at flere bruger Dankortet, mener Nets.

En ny aftale mellem Nets og detailhandlen skal sikre, at danskerne bliver hurtigere betjent ved kassen. Det vil også betyde, at flere bruger Dankortet, mener Nets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det skal gå hurtigere med at få kunderne gennem køerne ved kassen. Derfor har detailhandlen netop indgået en aftale med Nets om at gøre dankortene kontaktløse fra juli 2015. Alle dankort bliver fremover udstyret med en chip, der betyder, at kontaktløse betalingskort ikke skal stikkes i chip-læseren, men læses på afstand. Til mindre betalinger skal pinkoden slet ikke bruges.

I detailhandlen regner man med, at de nye kontaktløse dankort relativt hurtigt vil vinde indpas i detailhandlen. Specielt de steder, hvor der er transaktioner for under 200 kroner, og hvor det gerne skal gå hurtigt med at betjene kunderne.

»Kontaktløse dankort kommer ikke til at gøre den store forskel i specialforretninger, hvor du alligevel skal have pakket varerne ind, men både i selvbetjeningsmiljøer og i den daglige gang i supermarkedet, vil danskerne komme til at opleve et hurtigere flow i ekspeditionerne,« siger markedsdirektør for Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft, der har været med til at indgå den nye aftale om kontaktløse dankort med Nets og de danske pengeinstitutter.

Indførelsen af den nye teknologi skal ifølge direktør for forretningsudvikling i Danske Bank, Jesper Nielsen, gøre hverdagen lettere for danskerne, når de betaler med Dankortet.

»Vi bakker helhjertet op om aftalen, som nu betyder, at Dankortet stille og roligt kommer op på linje med de øvrige betalingskort. Hvis man gerne vil have, at Dankortet stadig har den samme plads i danskernes hjerter, bliver vi nødt til at følge med udviklingen,« siger Jesper Nielsen.

Near Field Communication (NFC) er teknologien bag kontaktløs betaling, der for nylig også blev indført i betalingskortet MasterCard Direct. Teknologien muliggør trådløs forbindelse mellem to enheder, der befinder sig i nærheden af hinanden og bruges primært til at dele data, parre enheder og udføre transaktioner. De fleste terminaler er allerede klar til teknologien, men når den først indføres i Dankortet fra næste år, skyldes det, at langt størstedelen af dankortene har udløbsdato i 2015 og 2016, og at det derfor vil være dyrt at udskifte før tid.

Når det kontaktløse dankort for første gang kommer, vil der ifølge Henrik Hyltoft gå et par måneder, før supermarkederne for alvor åbner for den nye kontaktløse betalingsmulighed.

»Det vil begynde i det små, og så vil det efterhånden nå en stor udbredelse, når de store supermarkeder kommer med. Jeg kender ikke de store kæders planer, men det vil undre mig meget, hvis der går lang tid, fra kortene begynder at komme, til supermarkederne ruller modtagelsen af kortene ud.«

For at undgå misbrug af kortet bliver det kun muligt at købe for op til 200 kroner pr. gang uden en pinkode. Som en ekstra sikkerhed vil kortholderen blive bedt om at indtaste en pinkode cirka hver femte gang, men Nets understreger, at aftalen er så ny, at man endnu ikke har fastsat en bestemt grænse. Det vil under alle omstændigheder øge antallet af dankorttransaktioner, mener Nets, og på sigt rydde ud i betalinger med kontanter. Det ligger helt i tråd med, hvad blandt andre Nationalbanken, regeringen og bankerne ønsker.

»Det er en win-win-situation, som gør det nemmere at få købet overstået. Vi kan se, at folk allerede bruger deres dankort til de få og billige varer, og det vil gøre de mindre køb endnu mere effektive. Dermed tror vi også, at det vil få brugen af dankort til at vokse,« siger adm. direktør for Nets, Bo Nilsson.