Konsulentfirma ser amerikanske naturgaspriser som en enorm udfordring

De ekstremt lave naturgaspriser i USA udgør en stor trussel og udfordring for det amerikanske vindmøllemarked, vurderer vindkonsulentfirmaet Make Consulting.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Naturgas dækker aktuelt cirka 27 pct. at det amerikanske elforbrug og har indflydelse på de priser, projektudviklere kan opnå, når de indgår aftaler om salg af strøm fra vindprojekter.

- Vi ser ekstremt lave naturgaspriser aktuelt omkring 3 dollar per million Btu (British thermal unit, red). Det er en enorm udfordring, da naturgas sætter marginen for elpriser i det meste landet og lægger pres på de priser, der kan opnås i PPA-aftaler (Power Purchase Agreements, red) om salg af strøm fra vindprojekter. Vi ser PPA-priser, specielt i det sydlige USA, så lave som 25 dollar per megawatt-time, siger Dan Shreve, analysechef hos Make Consulting, på en vindmøllekonference i Orlando, USA.

I sommeren 2008 - før finanskrisen brød ud - lå spotprisen for naturgas, målt på Henry Hub Natural Gas, i niveauet 11-12 dollar per million Btu, men den har siden taget et voldsomt dyk afledt af afmatning i elektricitetsefterspørgslen og den stigende skifergasproduktion.

Siden 2010 har spotprisen for naturgas svinget mellem 2 og 6 dollar, og i de første måneder af 2015 har den ligget i underkanten af 3 dollar. Det har i nogle år skabt et stort pres for at få reduceret prisen på vindenergi, hvilket der da også er kommet bemærkelsesværdige resultater ud af.

Ifølge tal fra den amerikanske vindlobby, AWEA, er prisen for vindenergi blevet reduceret med dramatiske 58 pct. de sidste fem år.