Konservativ sparekasse sprudler i krisetid

Den solide sønderjyske sparekasse i Frøs kommer ud af 2011 med overskud og 4000 nye kunder.

Frøs Herreds Sparekasse kommer solidt ud af 2011. Her et billede fra sparekassen indviede en af Danmarks første drive-in banker. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Aabenraa, Sønderborg, Gram og Ribe støtter sønderjyderne op om den lokale bank Frøs Herreds Sparekasse. Og i 2011 var tilslutningen så stor, at banken kunne registrere 4335 nye kunder – altså 17 nye kunder om dagen.

Populariteten i det sønderjyske afspejler en konservativt drevet bank, som i sit årsregnskab registrerer et overskud på 15,9 mio. kroner. Det skal ses over for et minus på 23,9 mio. kroner i 2010, hvor bankens resultat blev trukket ned af af bl.a. indbetalinger til nødlidende pengeinstitutter.

- Kunderne strømmer til, og det ser vi som en anerkendelse af sparekassens styrke og den måde, som vi driver pengeinstitut på. I Frøs møder kunderne lokalt nogle dygtige, nærværende og selvstændige medarbejdere i stedet for en nedlagt filial, kasseløse afdelinger eller en stemme i røret i et fjernt call center. Det er muligt, at det lyder gammeldags, men kunderne sætter pris på det, siger Kurt Jensen, adm. direktør i Frøs Herreds Sparekasse.

Der går ikke mange dage uden historier om nødlidende småbanker og en presset finanssektor, men i Frøs trodser man krisen.

Således lånte banken i 2011 13 procent flere penge ud end året før - 2,7 mia. kroner mod 2,4 mia. kroner i 2010. Branchen oplevede samlet et fald på 1,2 procent pr. 1. december 2011.

- Mange i branchen lider under bankforretninger, som blev indgået under højkonjunkturen. Vi holdt – og holder – os til at betjene de erhvervskunder, som vi populært sagt kan se fra kirketårnet, og det giver en robust forretningsmodel, som efterspørges hos kunderne. Vi har hverken haft brug for statsgarantier eller bankpakke 2, siger Kurt Jensen.

Igennem de seneste tre kriseår har Frøs øget indlånsoverskuddet med en halv milliard kroner, således at indlånsoverskuddet nu er over en milliard kroner.

Konservativ bankdrift er på vej tilbage på mode i den øvrige bankverden – i Frøs har konservativ aldrig været et skældsord.

I 2011 betød den begrænsede risikovillighed, at sparekassen oplevede et tab på 16,5 mio. kroner på sine værdipapirer. Renteindtægterne opvejer dog til fulde milliontabet, så Frøs Herreds Sparekasse samlet har et overskud på fondsbeholdningen.