Konkurstruet land koster Lundbeck over 100 mio. kr.

Venezuelas økonomi ligger i ruiner, da det sydamerikanske land mere eller mindre har hele sin økonomi bundet op på eksport af olie. Lundbeck taber 125 mio. kr. i det forarmede socialistiske land, fremgår det af selskabets regnskab.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Kåre Schultz, topchef Lundbeck. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Medicinalselskabet Lundbeck har fået fingrene i klemme i Venezuela, der balancerer på randen af statsbankerot. Det sydamerikanske land er sendt til tælling, fordi den lave oliepris har gjort et voldsomt indhug i landets økonomi, der stort set udelukkende er bundet op på eksport af olie.

Lundbeck er blevet ramt af Venezuelas kurs mod afgrunden og skriver i sit regnskab onsdag morgen, at selskabet regner med at tabe 125 mio. kr. i landet - primært som følge af en voldsom devaluering, som den venezuelanske regering løftede sløret for i februar.

Det betyder, at Lundbeck samlet afskriver 123 mio. kr. i såkaldte valutaeffekter, som altså primært kan tilskrives det økonomiske kollaps i Venezuela.

Venezuelas trængte præsident erklærede for en måneds tid siden alle fredage i april og maj for feriedage for alle offentlig ansatte i et forsøg på at få landets forbrug af strøm til at falde ved at lade alle offentlige bygninger og institutioner stå tomme en ekstra dag om ugen.

Henover påsken lukkede Venezuela officielt landet ned i en hel uge i et forsøg på at give lidt ro til Guri-dæmningen i landets sydlige del, der leverer intet mindre end 75 procent af den elektricitet, som Venezuela forbruger.