Konkursrisiko på SAS tordner i vejret

Obligationsejerne er nervøse over udviklingen i luftfartsselskabet SAS. Det seneste halve år er konkursrisikoen steget kraftigt, viser nye beregninger.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lave priser på flybilletter og en stigende dollarkurs bekymrer obligationsejerne i SAS. Beregninger fra Jyske Bank viser, at frygten for, at SAS ikke kan betale sin gæld, er øget kraftigt inden for de seneste måneder.

Nye tal viser, at der nu er mere end 40 procent risiko for, at det kriseramte flyselskab ikke kan betale sin gæld inden for de næste fem år. Det tal er på blot seks måneder steget fra 25 procent. Beregninger er baseret på kurserne på det såkaldte CDS-marked, som er en form for forsikring mod misligholdelse af selskabernes virksomhedsobligationer.

»Sandsynligheden for, at SAS inden for de fem år misligeholder selskabets gæld, er i øjeblikket 41 procent vurderet ud fra priserne på markedet. Til sammenligning er det tilsvarende tal for Carlsberg ni procent,« siger Bo Andersen, seniorobligationsanalytiker i Jyske Bank.

Risikoen er på det seneste steget i takt med den globale usikkerhed og urolige finansielle markeder. I marts lå risikoen for, at SAS ikke kunne vedligeholde sin gæld, på 25 procent.

»Markedet indregner en større risiko i dag, og den er steget inden for de seneste måneder, fordi markedet generelt er surt,« siger Bo Andersen.

Misligeholdelsen af gæld er ikke nødvendigvis det samme som konkurs, men de to ting vil ofte været forbundet.

Hvis SAS ikke kan betale sin gæld, vil det få alvorlige konsekvenser for kundernes tro på selskabet og føre til en rekonstruktion af selskabet.

Udviklingen sker, efter at SAS har haft det svært i 2014. I løbet af sommeren måtte selskabet sende et overraskende dårligt regnskab ud. Det viste større underskud end ventet, og samtidig blev en ny stor milliardspareplan sat i gang.

En dramatisk prisudvikling

»Vi har set et ekstremt hårdt prispres. Den rimeligt tunge restruktureringsplan har slet ikke kunnet kompensere for det. Man kan sige, at det har givet investorerne et friskt blik på, hvor konkurrecenpræget SAS’ marked i realiteten er, og det har efterladt SAS med en vingeskudt besparelsesplan og en redningsplan, som man bliver nødt til at genstarte,« siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Han vurderer, at året har vist, at SAS’ evne til at tjene penge er væsentligt ringere, end opfattelsen var ved årets begyndelse.

»Obligationsinvestorerne har god grund til at være mere nervøse. Vi har set et ekstremt pres på SAS’ priser over det seneste år. Vi taler om, at priserne er faldet med seks-syv procent og i nogle måneder med ti procent, og det er en dramatisk udvikling,« siger Jacob Pedersen.

Blandt andre selskaber, hvor risikoen er steget en anelse, er Carlsberg og TDC. Carlsberg sandsynligvis på grund af udviklingen i forholdet mellem Vesten og Rusland. Situationen har skabt nervøsitet om det danske bryggeris evne til at tjene det samme på det store russiske marked. I TDC er investorerne i stigende grad også blevet i tvivl om teleselskabets evne til at øge indtjeningen.

»Når vi ser på SAS, Carlsberg og TDC over det seneste år, er det fair nok, at obligationsejerne er blevet mere nervøse. Men der er en klar logik i, at nervøsiteten er steget mest i SAS, fordi selskabet i forvejen ikke har et alt for stort finansielt råderum,« siger Jacob Pedersen.

Blandt de selskaber, hvor risikoen er faldet, er servicekoncernen ISS, som blev børsnoteret i foråret. Den notering førte til, at gælden blev kraftigt reduceret. Også i energikoncernen DONG er obligationsejerne blevet mere rolige, idet DONG har gennemført en række frasalg i det seneste år.

»DONG har haft held til at få solgt flere dele fra, og det har været med til at sænke risikoen for investorerne. Frasalg giver penge i kassen og dermed bedre muligheder for at betale obligationerne tilbage på længere sigt,« siger Jacob Pedersen.

SAS, der fremlægger sin årsrapport 18. december, har ikke ønsket at kommentere udviklingen i konkursrisikoen.