Konkursramte andelshavere står til dyrere banklån

Godt nok vandt andelsforeningen Duegården retssagen mod Nykredit, men andelshavere i foreningen står nu til en væsentlig rentestigning på deres banklån.

Andelshavere i andelsforeningen Duegården på Frederiksberg risikerer dyrere lån efter konkurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nødlidende andelsforening Duegården blev fredag i skifteretten erklæret konkurs efter eget ønske, fordi foreningen er i store økonomiske problemer, som den ikke kan se en vej ud af. Dermed risikerer Nykredit som långiver et tab på op mod 250 mio. kr., men også andelshavere i foreningen kan miste mange penge.

Ved konkursen mister alle andelshavere først og fremmest deres indskud, som ligger på 30-50.000 kr. pr. andel. Men værre ser det ud for de andelshavere, der har taget et banklån for at købe en andel. De risikerer nu en væsentlig rentestigning, siger Lasse Larsen, tidligere formand i Duegården.

»De andelshavere, der har taget banklån i deres andele, får problemer. For nu skifter deres lån fra et andelsboliglån til et forbrugslån, og det betyder, at de får en højere rente. Så det er altså ikke alt i det her, der er godt, men det er udgangen for os, når nu Nykredit ikke har været forhandlingsvillige,« siger han og tilføjer:

»Dem, der bliver ramt hårdt, er dem, der har taget lån for at købe en andel til måske en million kroner. Samtidig med at de har en rimelig høj boligafgift, skal de også betale på sådan et lån til en million. Og det har selvfølgelig stor betydning, hvis renten på sådan et lån på en million kroner går op fra 6 pct. til 15 pct. Det er mange penge for en familie.«

Også Duegårdens advokat, Finn Lynge Jepsen, er ærgerlig over, at foreningen ender i konkurs, men glæder sig naturligvis over rettens juridiske afgørelse.

»Det var ikke ønsket i den forstand, at det er en rigtig ulyksalig situation, at man nu skal have sådan en stor forening under konkurs. Og det er klart, at det kan også betyde noget for de andelshavere, der bor derude og har personlige lån osv. Men vi er selvfølgelig tilfredse med afgørelsen juridisk. Vi synes, at det er en rigtig juridisk afgørelse, og det er en rigtig vægtning af de beviser, der er i sagen,« siger Finn Lynge Jepsen.

Nykredit valgte efterfølgende at kære afgørelsen til Landsretten.

»Det er forventeligt, men ellers har jeg ingen bemærkninger til det. Men vi vil kigge på det kæreskrift, når det kommer,« siger Finn Lynge Jepsen.

Dommeren i skifteretten, retspræsident Henrik Rothe, tillod dog ikke, at kæringen skete med opsættende virkning. Dermed skal foreningen nu under konkurs. Som kurator blev advokat Henrik Sanders fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen udpeget.

Nykredits advokat i sagen forsvandt hurtigt ud af retslokalet, og uden for retten ønskede Nykredits underdirektør Steen Munk ikke at kommentere afgørelsen over for Berlingske.