Konkursramt Palm dyr for Amagerbanken

Den tidligere mesterbokser Hans-Henrik Palm blev i går erklæret konkurs. En deroute, som uden tvivl bliver dyr for Amagerbanken, som længe har holdt sin kendte kunde i live med kunstigt åndedræt.

»Hvis dumhed kunne betale sig, så var jeg ikke fattig i dag. Man kan roligt sige, at jeg betalte overpris. Jeg stak snuden lige ned i en hvepserede, og det betaler jeg prisen for i dag,« siger Hans-Henrik Palm om købet af villaen på Hambros Allé. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selve konkurserklæringen gik hurtigt. Små ti minutter, og så var den tidligere mesterbokser Hans-Henrik Palm knockoutet af Sø- og Handelsretten.

Men Palms økonomiske situation har længe været i søgelyset. Han hører nemlig til blandt Amagerbankens fallerede storkunder, der på bankens nåde er blevet holdt i live som et led i den strategi, som den tidligere ledelse med N.E. Nielsen i spidsen var eksponent for. Derfor vil hans konkurs også sætte spor hos den i forvejen hårdtprøvede bank, vurderer flere eksperter.

Læs også: Amagerbankens problemkunder bør frygte konkurser

»Det er klart, at det er et problem for Amagerbanken. Det er ikke positive nyheder, selv om det i praksis er umuligt at vurdere, hvor store økonomiske konsekvenser Hans Henrik Palms konkurs får. Vi ved ikke, hvor meget der i forvejen er hensat til tab på hans konto,« siger Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School.

Også hos Amagerbanken selv erkender den nye adm. direktør, at den personlige konkurs formodentlig vil betyde tabte penge.

»Enhver juridisk ændring af kundernes forhold giver anledning til en ny situation. Det vil vi forholde os til meget hurtigt,« siger Steen Hove, der har været administrerende direktør i mindre end en uge.

Med konkursen kan det dog have lange udsigter, før Amagerbanken ser skyggen af de penge, som er lånt ud til Palm.

»Det betyder, at der nu kommer en kurator på, som skal vurdere den konkursramtes værdier. Hvis det eksempelvis drejer sig om nogle ejendomme, som er overbehæftede, vil banken ofte få et tab, da det som regel er realkreditinstitutterne, som først får deres penge,« siger den erfarne advokat i insolvensret Peter Wedel Ranch Krarup fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen & Partnere.

Kuratorens forsøg på at opgøre boet og få flest mulige værdier frem, indebærer, at han eller hun ofte er nødt til at sende ejendomme på tvangsauktion med risiko for store tab for konkursramtes bank - i dette tilfælde Amagerbanken - fordi den sidder som marginal panthaver.

Det var Skat og ikke Amagerbankens nye ledelse, som i går trak tæppet væk under den tidligere rigmand.

Hans-Henrik Palm gjorde det i retten klart, at han ikke kunne betale gælden, der er på den forkerte side af en halv milliard kroner - vel at mærke før aktiverne er trukket fra.

Betalte overpris

I offentligheden er særligt et af Palms aktiver blevet trukket frem som eksponent for den gamle Amagerbank-strategi, hvor økonomisk trængte kunder blev holdt i live i håbet om at begrænse tabene på den anden side af krisen.

Hans-Henrik Palm ejer nemlig Danmarks dyreste villa, som han for omkring to år siden købte af IT-milliardæren Erik Damgaard for svimlende 75 mio. kr.

Det har vakt stor forargelse, at Palm er blevet boende i det store palæ mere eller mindre på Amagerbankens regning, og huset er da også en investering, som han fortryder i dag.

»Hvis dumhed kunne betale sig, så var jeg ikke fattig i dag. Man kan roligt sige, at jeg betalte overpris. Jeg stak snuden lige ned i en hvepserede, og det betaler jeg prisen for i dag,« siger han.