Konkursramt Henrik Fisker-leverandør købt af kinesere

Kinesiske Wanxiang har købt danske Henrik Fiskers batterileverandør, A123 - prisen er anslået til knap halvanden milliarder danske kroner.

Her ses den danske bildesigner Henrik Fiskers første hybridbil, Fisker Karma, til præsentationen i 2008. Nu arbejder han på en familiebil, og det er den, der skulle have brugt batterierne fra A123. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE CASSESE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske virksomhed A123 Systems, som var udset til at blive hovedleverandør for danske Henrik Fiskers ambitiøse bilprojekt, er blevet købt af det kinesiske selskab Wanxiang. Det skriver Chicago Tribune.

Opkøbet er interessant af mange årsager. For det første fordi A123 i oktober gik konkurs, hvilket udløste en ganske markant debat. Virksomheden havde nemlig fået bevilget en låneramme af den føderale regering i USA på hele 249 mio. dollars, hvoraf de havde brugt de 130 mio. dollars (cirka 740 mio. kr.).

Lånene blev givet som led i Obama-administrationens støtteprogram, og konkursen blev af kritikere i Washington Post derfor set som endnu et symbol på, at initiativet havde slået fejl.

Derudover er det også interessant i et dansk perspektiv. Bilproducenten Henrik Fisker, som har investeret store summer i udviklingen af en ny og eldreven familiebil, havde nemlig udset sig virksomheden til at skulle være hovedleverandør af batterier. Det var netop forsinkelser i udviklingen af bilprojektet, der var med til, at A123 måtte dreje nøglen om, da Fisker Automotive var virksomhedens eneste kunde.

Efterfølgende blev der spekuleret i, at det ville være et alvorligt problem for Henrik Fisker, mens han selv i en pressemeddelelse oplyste, at han havde flere leverandører og derfor tog situationen med ophøjet ro.

Dog gjorde hans advokat, Gregg Galardi, sig efter selskabets konkurs til talsmand for, at en forhastet salgsproces af A123s aktiver ville være dårligt for kreditorerne, der risikerede ikke at få en optimal pris. Ifølge Chicago Tribunes kilder lyder købsprisen på omkring 250 mio. dollar, svarende til knap halvanden milliard danske kroner.

Et faktum er det dog, at det op til transaktionen har været genstand for massiv debat i USA. Både politikere og militærfolk har argumenteret for, at det var uklogt at lade amerikansk teknologiproduktion komme i hænderne på udenlandske investorer.