Konkurslov bør være smidigere

Rådgivere for konkurstruede vil sikre, at konkursramte kommer hurtigere i gang igen.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurslovgivningen bør ændres, så det bliver lettere for konkursramte at etablere egen virksomhed igen. Det mener netværket »Early Warning«, der består af forretningsfolk og advokater, som på frivillig basis hjælper firmaer på vej mod konkurs med rådgivning.

I USA er det velset og normalt, at konkursramte igen bliver selvstændige, fordi de har gjort erfaringer, der kan hjælpe dem bedre igennem deres næste iværksætterprojekt. Generelt afsluttes konkurssager hurtigere i USA, uden at kreditorerne af den grund stilles ringere. Derved får konkursramte hurtigere en second chance.

Ifølge netværkets formand, Svend Røge, tager det i dag for lang tid, før de konkursramtes situation er afklaret.

Konkret foreslår han, at gældssanering bør kunne indledes, så snart der er afsagt konkursdekret, hvis kurator vurderer, at gælden er uoverstigelig for skyldner. I dag kan en gældssaneringssag først sættes i gang, når konkursboet er gjort op og afsluttet. Hvis gældssaneringen sættes i gang tidligere, kan den konkursramte hurtigere komme videre med sit liv og måske atter blive selvstændig

»I praksis går der ofte to år, fra et konkursdekret er afsagt, til boet er gjort op. Efterfølgende kan gældssanering gennemføres over tre år. Denne femårige periode bør kunne afkortes i sager, hvor det er åbenlyst fra begyndelsen, at der kun bliver en beskeden dividende til kreditorerne,« siger Svend Røge.

Han peger også på, at lovændringen i 2010, der afskaffede betalingsstandsning med mulighed for efterfølgende tvangsakkord, har vist sig problematisk for mindre virksomheder. Betalingsstandsningsinstituttet blev afløst af bestemmelser, der gjorde det muligt for virksomheder at gå i rekonstruktion. Det har fungeret godt for større virksomheder, men rekonstruktionsinstituttet er for omkostningstungt i forhold til mindre virksomheder. Svend Røge mener derfor, at betalingsstandsning med mulighed for tvangsakkord bør genindføres for mindre virksomheder. Men samtidig skal der være krav til tempoet i processen, som var for langsomt under den gamle lovgivning.

Advokatråd bakker delvis op

Advokatrådet støtter, at reglerne på området ændres, således at en gældssanering efter en konkurs generelt kan gennemføres betydeligt hurtigere end i dag, såfremt skyldnerens forhold i øvrigt tilsiger dette.

»Konkursreglerne bygger imidlertid på en afvejning af en række forskellige hensyn, hvorfor forslaget fra Svend Røge om, at man straks i tilknytning til afsigelsen af et konkursdekret skal kunne indlede en gældssaneringssag, ikke umiddelbart kan anbefales,« siger advokat Kristian Dalsgaard, Holstebro, der er Advokatrådets talsmand vedrørende konkurslovgivning.

Han tilføjer, at man i forbindelse med en revision af reglerne også bør se på, om en kortere afviklingsperiode skal kunne gælde for andre iværksættere, som uden at gå konkurs også lider et økonomisk sammenbrud, for eksempel landmænd.

Han er også enig med Svend Røge i, at de gamle regler om betalingsstandsning og tvangsakkord savnes.

Advokatrådet fremførte forud for vedtagelsen af reglerne om rekonstruktion, at man fremover ville mangle de hidtil gældende regler om betalingsstandsning. De blev ofte brugt til at finde konstruktive løsninger for en forgældet skyldner samtidig med, at der var et tilsyn under betalingsstandsningen, og hvor al gæld stiftet under en betalingsstandsning med tilsynets godkendelse havde fortrinsstilling, forklarer Kristian Dalsgaard.