Konkursen på Amager vil kunne mærkes i årevis

Markederne for finansiering vil være stivfrosne for de danske banker i en længere periode, forudser formanden for Lokale Pengeinstitutter og gentager sin bøn om en forlænget statsgaranti.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meldingen kommer fra talerstolen ved de Lokale Pengeinstitutters årsmøde i Aalborg.

"I efteråret var det hele lige ved at tø op, men så kom Amagerbanken, og det gav al optimismen en gang round-up," siger Bent Naur med henvisning til, at håndteringen af Amagerbanken og udfordringerne i de gældsplagede sydeuropæiske lande nu igen har gjort mulighederne for at hente finansiering på de internationale finansmarkeder særdeles problematiske.

Han frygter, at det kan vare længe inden markederne tør op - og særligt for de danske institutter, som rammes hårdt af effekten af Amagerbankens kollaps, hvor kreditorer tabte en del af deres indskud. "Det er da også mærkeligt, at det er bedre at finansiere sig ud af Sverige eller Tyskland, hvad der er flere banker, der gør. Det giver en mærkelig konkurrencesituation for de danske banker," siger Bent Naur. Bent Naur tegner dermed dystre udsigter for de danske banker, der skal refinansiere de statsgaranterede lån, som er givet i forbindelse med Bankpakke 2.

De udløber i 2012 og 2013, og formanden gentager sin bød til politikerne, om at forlænge statsgarantien.

"Jeg beder ikke om nogen foræring, men jeg tror bare, at det kunne være godt for os alle sammen og samfundet," siger Bent Naur.

Mens der er ros til de to første bankpakker, er der imidlertid ris til Bankpakke 3, som har medført dansk enegang ved at lade indskydere lide tab, når en bank går ned.

Det skete i praksis, da Amagerbanken kollapsede i begyndelsen af februar, og har haft store konsekvenser for de danske bankers image og mulighed for finansiere sig på de internationale lånemarkeder.

Mens Danmark i mange henseender er at betragte som en 'duks', er de danske særregler i skarp modsætning til vores sædvanlige image internationalt set, mener Bent Naur. Han mener nemlig, at den danske banksektor kommer itl askille sig ud på en meget uheldig måde.

"Det er stærkt generende, at vi i Danmark altid skal gå forrest. Nogen gange kan man blive bange for, at det i sådan et lille land er embedsværkets succeskriterium at vi er så gode til at implementere regler. Det er bare lidt dyrt ind imellem,” siger Bent Naur.