Konkursdom åbner døren for forlig

Andelsboligforeningen Duegården vandt retssagen mod Nykredit i Skifteretten og kan nu få lov til at gå konkurs. Andelshaverne kommer dog næppe til at fejre jul med hænderne over hovedet, for en konkurs er selvfølgelig ikke en lykkelig udvej for nogen af parterne.

Andelsforeningen A/B Duegården på Frederiksberg har vundet retten til at erklære sig konkurs. Her tidligere formand for andelsforeningen Lasse Larsen foran ejendommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens andelshavere, der har været med siden stiftelsen, »blot« taber deres indskud på 30.000-50.000 kroner, står en lang række andelshavere, der har købt sig ind efter stiftelsen, også med et banklån, der nu formentlig bliver ændret til et forbrugslån og dermed får en meget højere rente.

For Nykredit og andre finanskæmper som Danske Bank og Nordea er fredagens afgørelse en større trussel end som så. Duegården er nemlig ikke den eneste andelsboligforening i landet, der er banket i knæ på grund af risikable renteswap-lån. Bangsbohus, Ringertoften og Hostrup Have er tre andre store foreninger, der er på vej mod en konkurs, og det samme er en lang række mindre foreninger. Med fredagens afgørelse, der var ganske klar, er sandsynligheden for en konkurs i de øvrige nødlidende foreninger blot steget.

Det bliver bankerne nødt til at forholde sig til. Ifølge Finans­tilsynet er der ydet trappelån til landets andelsforeninger for et mindre tocifret milliardbeløb, så der er meget på spil, hvis snebolden for alvor begynder at rulle. Bankerne må nu vurdere, om de trods dommen fredag fortsat tror så meget på deres øvrige sager, at de vil tage dem i retten, eller om de alligevel skal forsøge sig med et forbedret forligstilbud til andelshaverne, da bankerne derved undgår de helt store tab.

At de andelshavere, der er fanget i nødlidende andelsforeninger, overhovedet er kommet så langt, som de er, kan de særligt takke to advokater for; Finn Lynge Jepsen og Kasper Westberg fra Elmann Advokatpartnerskab. Kasper Westberg var advokat for AB Klostergården, der gik konkurs i 2011, mens Finn Lynge Jepsen er advokat for Duegården og Bangsbohus.

Ikke blot virkede det som en uoverkommelig mur at skulle op mod Danmarks største financielle koncerner, der har hyret topadvokater fra Danmarks største advokatfirmaer. Der har også været mange forhindringer på vejen. En af de helt store var en sag om inhabilitet. Skifterettens chef, dommer Torben Kuld Hansen, udtalte til Jyllands-Posten, at »Klostergården er sluppet igennem (erklæret konkurs, red.), men det er der ikke flere andelsboligforeninger, som gør, medmindre det er kreditors ønske.«

De to advokater måtte kæmpe hele vejen til Højesteret for at få Torben Kuld Hansen erklæret inhabil, hvilket efterfølgende fik Sø- og Handelsrettens retspræsident Henrik Rothe helt ekstraordinært til at sætte sig selv som dommer i Duegården-sagen.

Det kommer han dog ikke til at være i den næste sag til januar, hvor Bangsbohus skal i Skifteretten mod Danske Bank/Realkredit Danmark. Her har Henrik Rothe erklæret sig selv inhabil, da han er personlig ven med Danske Banks advokat i sagen.

Eftersom Nykredit kærede Skifterettens afgørelse til Landsretten, er heller ikke Duegården færdig med at kæmpe. Sagerne om de konkursramte og konkurstruede andelsforeninger er altså langt fra færdig – den begynder først for alvor nu.