Konkurs-skattefinte kan bruges af mange

Det er ikke kun Cimber-kunder, der kan redde en del af deres tab via selvangivelsen. Ofre for andre typer konkurser får også fradrag.

Alle forudbetalte ydelser, som kunden ikke får, kan trækkes fra på selvangivelsen. Det kunne eksempelvis være renovering af et hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFEN ORTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke bare uheldige kunder hos luftfartsselskabet Cimber Sterling, der kan redde en del af deres tab hjem via skattebilletten.

Kunder, der har tabt penge på konkurser i helt andre virksomheder, kan i mange tilfælde gøre brug af den samme lov, og dermed redde en tredjedel af det tabte beløb hjem igen via selvangivelsen.

Med hele 383 danske virksomheder, der gik konkurs i april, kan det blive aktuelt for mange danskere, som har penge ude at hænge.
Det mest aktuelle eksempel er luftfartsselskabet Cimber, hvor mange kunder sidder tilbage med et tab på deres billetter, men loven gælder også for alle andre ydelser som er købt og betalt, men som aldrig leveres, fordi selskabet går konkurs. Andre eksempler kan være specialbyggede varer som et nyt køkken eller nye vinduer, catering til en fest, undervisning eller hvilken som helst anden forudbetalt vare eller ydelse. I disse situationer vil kunden have en fordring på konkursboet, og når fordringen er tabt, kan beløbet trækkes fra i skat.  "Reglen gælder både for gevinst og tab på fordringer erhvervet den 27. januar 2010 eller senere," bekræfter Unni Rise, leder af Skats koncerncenter for Jura og Samfundsøkonomi.

Loven indeholder dog en bagatelgrænse, som betyder, at købet skal overstige 2.000 kr.
Et samlet køb af flere ting, hvis værdi til sammen overstiger bagatelgrænsen er også dækket.I en afgørelse fra december 2011 fastslår Skatterådet, at en elev på en pilotskole kan trække sit tab fra i skat, da skolen går konkurs.

Eleven har forudbetalt sin uddannelse, men når kun at få dele af undervisningen får skolen må dreje nøglen om.

Skatterådet konkluderer, at eleven har fradragsret for den del af undervisningen, han har betalt for, men ikke fået.

Det kræver dog, at konkurssagen er endeligt afsluttet.
"Det essentielle er, at tabet skal være endeligt realiseret. Det vil det typisk være, når konkursen er afsagt, eller når kurator er færdig med at gøre boet op," siger Anders Zitawi, seniorkonsulent i revisionsfirmaet Deloitte.Typisk vil det være muligt at redde en tredjedel af tabet hjem via selvangivelsen, idet det beskattes som kapitalindkomst. Her er taktsten for langt de fleste 33 pct.

Normalt vil det være et krav, at man henvender sig til sit kurator og anmelder sit krav i boet.