Konkurrenter kan bruge YouSees net til sommer

Danmarks største kabel-TV-net skal åbnes, så konkurrenterne kan sælge Internet-forbindelser til danskerne.

Telenor, Telia, Fullrate og alle de andre bredbåndsleverandører vil snart kunne leje sig ind på YouSees kabel-TV-net og dermed få nye Internet-kunder. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede til sommer skal Danmarks største kabel-TV-selskab lukke konkurrenterne ind, så de kan tilbyde Internet til danskerne gennem YouSees kabler.

Det bliver konsekvensen af, at EU-Kommissionen bakker den danske IT- og Telestyrelsen op i kravet om, at den eneste del af TDC-koncernen, der er i fremgang, skal åbne sit net.

Vicedirektør i IT- og Telestyrelsen, Finn Petersen, bekræfter indholdet af Kommissionens brev over for Business.dk.

»Kommissionen har givet os ret i, at der er et reelt, konkurrencemæssigt problem ved, at TDC både har landets største fastnet og det største kabel-TV-net. Vi forventer at træffe en afgørelse inden sommerferien, og den vil så gælde snarest muligt herefter,« siger Finn Petersen.

Ikke flere knaster

Med brevet er der ikke længere udestående punkter i forhold til EU. Styrelsen skal nu gennemgå de mange høringssvar, der er kommet.

»Der har været en pæn interesse for sagen,« siger vicedirektøren.

YouSee dækker 44 procent af de danske husstande med kabel-TV og er landets største kabel-TV-selskab foran Telia Stofa, ejet af det svenske svar på TDC, Telia. YouSee kunne i 2008 fremvise en vækst på 12,2 procent i omsætningen og 18,2 procent i driftsresultatet (EBITDA) og gik som det eneste TDC-selskab frem i omsætning. Derfor har forslaget fra IT- og Telestyrelsen tændt alle røde alarmlamper i telekoncernen.

YouSee (det tidligere TDC Kabel-TV) sælger både TV, telefoni og Internet-forbindelser gennem kabel-TV-stikket.

I dag lejer TDCs konkurrenter sig ind på fastnettet, når en kunde ønsker at få telefon fra f.eks. Telenor eller Telia i et område, hvor Telenor eller Telia ikke selv dækker. Nu skal YouSees kabel-TV-net på tilsvarende måde kunne lejes ud, hvis konkurrenterne ønsker at sælge bredbånd/Internet til fremtidige kunder. Afgørelsen gælder ikke TV-signaler.

Gælder ikke fællesantenneanlæg

Der har hersket forvirring om, hvorvidt styrelsens afgørelse også ville gælde de private fællesantenneanlæg, altså den sidste bid af vejen for signalet ud til husstanden.

»Hvis TDC har fuld råderet over nettet, vil afgørelsen gælde, ellers ikke. Vi pålægger jo ikke noget, der er umuligt,« understreger Finn Petersen.