Konkurrent bifalder ikke frygten for Huawei: »Det kommer til at have stor indflydelse på os«

Nu går adm. direktør i Ericsson, der er Huaweis konkurrent, ud og kritiserer forsinkelsen 5G-netværket i Europa. Vi kommer for langt bagud, lyder det.

Arkivfoto: CEO i Ericsson, Börje Ekholm på konference i Barcelona. Han er bekymret for, at Europa kommer for langt bagud på 5G-udvikling efter Huawei-skandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Den svenske telegigant Ericsson glæder sig ikke over de udfordringer, som konkurrenten Huawei står over for.

Det skriver Financial Times.

Tværtimod er adm. direktør i Ericsson, Börje Ekholm, bekymret for tilstanden i Europa, hvis brugen af Huawei ender med at blive bandlyst. Europa er nemlig allerede bagud med omstillingen til 5G-nettet, som Huawei skulle have stået i spidsen for flere steder.

»Hvorfor lader vi andre lande komme foran Europa?« spørger Ekholm og refererer til de nye 5G-netværk.

Ifølge Ekholm har Europa mistet pladsen som førende inden for trådløst netværk, og eftersom 5G-netværket udvikler sig hurtigere andre steder i verden, er flere webbaserede virksomheder rykket til Asien og USA, hvor nettet er stærkere.

»Der er fuldt tryk på i USA, de tøver ikke. Der er fuldt tryk på i Australien og Asien,« siger han til avisen:

»Man skaber ikke et positivt investeringsmiljø i Europa, og det er et problem.«

Gavner ikke Ericsson

Det har ellers været spået, at det svenske selskab Ericsson og deres konkurrenter i Nokia kunne drage nytte af Huaweis tilbagegang. Men det er altså ikke tilfældet, hvis man spørger Börje Ekholm. Han forklarer, at det også vil påvirke Ericsson, hvis USA og Kina ikke kan samarbejde.

»Som svensk selskab har vi et lille marked herhjemme. Vi har altid været afhængige af det globale marked, nu er vi i 180 lande. Jeg er frustreret over, at det mønster kan ændre sig, for så kommer det selvfølgelig til at have stor indflydelse på os også,« siger han.

Forsigtigheden over for Huawei kommer i forlængelse af USAs anklager mod Huawei om industrispionage og svindel for ikke at tale om at bryde med sanktionerne mod Iran. Donald Trump fremlagde anklagerne i slutningen af januar. Huawei har afvist beskyldningerne.

Siden har EU også overvejet, om de skal bandlyse Huawei, ligesom flere danske politikere har givet udtryk for, at de er nervøse for Huawei og den mulige spionage.

Huawei er stiftet af Ren Zhengfei, der har været i den kinesiske hær og har tætte bånd til den kinesiske regering. Det har vakt bekymring og ført til beskyldninger om industrispionage, selv om det endnu ikke har været muligt at bevise.

5G-nettet er vigtigt, fordi det kommer til at være den infrastruktur, der blandt andet skal bruges til selvkørende biler.