Konkurrencestyrelsen: Hold fast i to formater

Selv om softwarekonkurrencen i Danmark er under al kritik, vil Konkurrencestyrelsen fortsat anbefale politikerne, at det offentlige fremover skal arbejde med to IT-formater for dokumenter, regneark og præsentationer. (Opdateret kl. 13.29)

Der arbejdes intenst på at udrydde papirdokumenter i det offentlige - til gengæld skal der træffes nogle afgørelser om, hvilke IT-formater de elektroniske dokumenter skal gemmes i. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver nu helt op til politikerne at bestemme, hvilke formater til dokumenter, regneark og præsentationer det offentlige fremover skal kunne modtage og selv arbejde i.

Konkurrencestyrelsen anbefaler nemlig i en rapport, som kom onsdag, at al offentlig IT fortsat skal kunne arbejde med enten det Microsoft-udviklede OpenXML-format eller det konkurrerende Open Document Format (ODF), og at man skal kunne modtage dokumenter i begge formater, når borgere og virksomheder henvender sig.

Politikerne skal til november efter næsten to år med begge formater i brug på prøve træffe den endelige afgørelse for fremtiden.

Konkurrencen mangler, men...

Konkurrencestyrelsens rapport »Markedet for kontorsoftware - Konkurrencesituationen og betydningen af åbne standarder« konkluderer, at der ikke er en velfungerende konkurrence på markedet for kontorsoftware, og at Microsoft dominerer markedet med en andel på mindst 90 procent både i Danmark og på verdensplan, selv om der er mulighed for at vælge gratis alternativer.

»Men det vil ikke umiddelbart forbedre konkurrencen at vælge én af de to standarder. Der er risiko for væsentlige fejlinvesteringer, hvis man vælger den ene standard, og denne efterfølgende viser sig ikke at slå igennem. Markedet for kontorprogrammer er internationalt. En dansk beslutning vil kun have direkte virkning på en meget lille del af markedet. Det vil være noget, som EU-Kommissionen skal tage sig af,« siger styrelsens direktør, Agnete Gersing, som skal forelægge rapporten for EU-Kommissionen.

Svært og dyrt at skifte

Både teknisk, juridiske og praktisk forhold gør det svært og dyrt at skifte kontorpakke. Barrierne er størst og gør det vanskeligst og dyrest at skifte Microsoft-pakken ud med noget andet. De fleste softwareleverandører udvikler nemlig kun deres programmer, så de »snakker« sammen med Microsofts programmer. Samtidig får kunderne i deres aftaler en økonomisk tilskyndelse til at blive hos Microsoft.

»Og derfor skifter relativt få leverandør,« siger Agnete Gersing, som dog forudser, at gratis software med baggrund i finanskrisen godt kan ændre noget på billedet af markedet.

Den til tider skyttegravslignende krig mellem de store IT-firmaer og -leverandører har stået på i næsten fire år, fordi det vil være et nederlag af dimensioner ikke at blive valgt og dermed blive udelukket fra det offentlige IT-marked.

Bedst med begge

Konkurrencestyrelsen ser den bedste mulighed ved at fortsætte som hidtil.

»Et valg af OpenXML alene udelukker p.t. alle andre end Microsoft. Vælger man alternativt ODF, vil konkurrencen udspille sig mellem præcis de samme kontorpakker, som hvis man vælger begge standarder. Det gør altså ingen forskel. Men et valg af ODF som eneste standard vil ikke sikre den fornødne grad af interoperabilitet,« siger Agnete Gersing med henvisning til, at flere programmer har indført funktioner, som ikke er med i beskrivelsen af ODF, og som derfor fungerer forskelligt fra kontorpakke til kontorpakke.

Hun er sikker på, at indførelsen af åbne standarder i mange lande vil sikre en bedre konkurrence.

I Danmark afsættes årligt omkring 1,25 millioner kontorpakker. De omsætter for omkring 800 millioner kroner på årsbasis - eller halvanden procent af den samlede IT-omsætning. Det offentlige køber omkring 10 procent af kontorpakkerne i Danmark. To tredjedele af alle kontorpakker i Danmark afsættes gennem Microsofts erhvervskundeaftaler.

»Defensiv rapport«

Foreningen af Open Source-Leverandører i Danmark (OSL) er ikke imponeret af rapporten.

»Den rummer en række temmeligt heftige observationer om problemer med konkurrencen, men konklusionen svarer ikke til observationerne. Det er en meget defensiv rapport, og Folketingets IT-ordførere burde overveje, om de vil godkende den. Jeg er i alle tilfælde voldsomt glad for, at det sidste ord ikke er sagt i denne sag,« siger OSLs formand, Morten Kjærsgaard, til Business.dk.

Teknologidirektør hos Microsoft, Jasper Hedegaard Bojsen, er tilfreds med rapporten men mener ikke, at Microsofts markedsandele er et problem.

»Ja, Microsoft har 90 procent, men situationen i dag er meget anderledes end for fire-fem år siden. Der har aldrig været så mange kontorpakker i så mange former som i dag, og vi tager bestemt konkurrencen fra spillere som Google og IBM alvorligt,« understreger han.

Stadig masser af bøvl

Konkurrencestyrelsen konstaterer også, at der »fortsat er betydelige problemer« med at få dokumenter, regneark og præsentationer fra et program til at fungere smertefrit i et andet - et problem, som de åbne standarder skal løse. Problemet gælder i begge retninger mellem ODF og OpenXML.

Den Internationale Standardiseringsorganisation (ISO) har godkendt både OpenXML og ODF som åbne standarder. OpenXML ventes taget i brug, når Microsoft næste år kommer med Office 2010. ODF bruges i bl.a. den gratis kontorpakke OpenOffice men kommer i en ny udgave med flere funktioner; denne version er ikke i brug i dag. I begge lejre arbejdes der på at forbedre den »oversættelse«, som skal gøre det smertefrit at hente også dokumenter i det konkurrerende format ind, arbejde videre med dem og gemme dem igen, så forbrugerne selv kan vælge, hvilket program de ønsker at bruge.

Delanalyserne i rapporten er lavet af konsulentfirmaet Devoteam med bistand fra advokatfirmaet Gorrisen Federspiel Kierkegaard.