Konkurrencesag kan udløse omfattende bøde til Arla

Dansk-svenske Arla Foods risikerer omfattende bøde, hvis de svenske myndigheders mistanke om ulovlige rabatordninger viser sig begrundet.

Mistanken fra de svenske myndigheder, der leder efterforskning, er, at Arla Foods har indgået ekskluderende aftaler om leverance af mælkeprodukter til den svenske Coop-kæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen/ Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Arla Foods i går gjorde hvad de kunne for at nedtone den ransagning, som de danske og svenske konkurrencemyndigheder gennemførte på koncernens kontorer i Århus og Stockholm tirsdag, så tyder alt på, at sagen kommer til at fylde meget for koncernen i de kommende måneder.

Mistanken fra de svenske myndigheder, der leder efterforskning, er, at Arla Foods har indgået ekskluderende aftaler om leverance af mælkeprodukter til den svenske Coop-kæde.

I det dokument, der ligger til grund for razziaen, skriver svenske Konkurrensverket, at der er mistanke om, at Arla har »opstillet krav om eksklusivret til salg, forhandling og tilpasse salgs- og kampagnetilbud«.

»Mistanken mod Arla er alvorlig, hvis den viser sig at holde vand. Har Arla opnået besparelse ved at levere store faste mængder til Coop Sverige, og efterfølgende sendt besparelsen videre til forbrugerne og Coop i kraft af lavere priser, er der intet ulovligt i det. Men har man bevist sat priserne urealistisk lave for at få en aftale med Coop, mens man holder konkurrenterne ude, så det er ulovligt, og kan udløse en klækkelig bøde,« vurderer Niels Rytter, der driver rådgivningsfirmaet Konkurrencerådgivning.dk, og som tidligere har arbejdet mange år ved den danske Konkurrencestyrelse.

Omfattende bøde
Hos de svenske konkurrencemyndigheder oplyser man, at man tager sagen mod Arla Foods meget alvorlig:

»Vi griber kun til razzia, hvis vi føler, at vi har en begrundet mistanke. Og i denne sag mistænker vi, at Arla Foods kan have misbrugt sin dominerende position på det svenske marked til at holde konkurrenter ude og indgå ekskluderende aftaler. Vi er dog endnu meget tidlig i efterforskningen, og derfor er det ikke muligt at gå i detaljer endnu,« siger Jimmy Dominius, pressesekretær for Konkurrensverket.

Skulle Arla blive dømt for ulovlige prisaftaler, kan det maksimalt udløse en bøde på 10 procent af koncernens omsætning fra det seneste år. En så stor bøde er dog aldrig blevet uddelt i Sverige, oplyser Jimmy Dominius. Han siger desuden, at man forventer, at det vil tage flere måneder at komme til bunds i sagen.

Arla Foods oplyser, at de ser med stor alvor på sagen, men at de vil være meget overraskede, hvis myndighederne skulle finde ulovligheder.

»Arla Foods samarbejder naturligvis fuldt ud med myndighederne i denne sag, og vi håber meget, at den kan blive afklaret så hurtigt som muligt,« siger pressechef i Arla Foods, Theis Brøgger.