Konkurrencerådet: Nu skal advokatbranchen under lup

Konkurrencerådet vil undersøge, hvordan det står til med konkurrencen i den danske advokatbranche. Hvis en arbejdsgruppe under Justitsministeriet havde barslet med en tilsvarende kortlægning af konkurrenceforholdene, havde Konkurrencerådet formentlig ikke igangsat sin analyse.

Konkurrencerådet vil undersøge, hvordan konkurrencen fungerer i advokatbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencerådet vil finde ud, hvordan det står til med konkurrencen i advokatbranchen og sætter nu gang i et analysearbejde. Analysen vil omfatte både små og store advokatkontorer og alle typer af advokatydelser. Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Advokater udfylder en vigtig rolle i samfundet, hvor de bidrager til at sikre retssikkerheden og grundlaget for en velfungerende markedsøkonomi. Effektiv konkurrence i advokatbranchen vil gavne forbrugerne, virksomhederne og samfundet som helhed,« skriver Konkurrencestyrelsen.

Hvad er timingen?

Men hvorfor sætter Konkurrencerådet gang i en analyse af advokatbranchen, og hvorfor netop nu? Kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrencestyrelsen besvarer spørgsmålet sådan her:

»Konkurrencerådet igangsætter løbende markedsanalyser, og nu er der prioriteret ressourcer til at igangsætte en ny. Advokatbranchen er en stor og vigtig branche for samfundet, og så er det vigtigt, at der er en effektiv konkurrence. Det er samtidig et marked, som er meget reguleret, og det var også noget af det, som Produktivitetskommissionen berørte i deres arbejde,« siger Niels Enemærke.

Produktivitetskommissionen anbefalede i sin slutrapport fra 2014 en gennemgang af branchens regulering for at forenkle og lempe reguleringen. Kommissionen kom med et helt konkret forslag i forhold til ejerskabet af advokatvirksomheder:

»I dag er det f.eks. kun danske advokater, der kan eje advokatvirksomheder. Produktivitetskommissionen anbefaler, at den slags restriktioner fjernes i videst muligt omfang,« lød kommissionens anbefaling.

Kommissionen mente, at en regel som denne gør det mindre attraktivt for udenlandske virksomheder at afsætte deres serviceydelser på det danske marked til skade for produktiviteten.

Mange gode grunde til analysen

Niels Enemærke fortæller, at Konkurrencerådets analyse også vil dykke ned i regelsættet, der indhegner advokatbranchen.

»Det bliver en del af opgaven at se på, om den regulering understøtter en effektiv konkurrence,« siger han.

Konkurrencestyrelsen har ikke tidligere kigget så bredt på konkurrencen i advokatbranchen, og derfor er det ifølge Niels Enemærke også en anledning til at zoome ind på konkurrenceforholdene.

»Vi har tidligere undersøgt konkurrencen blandt bobestyrere, men vi har ikke kigget så bredt før, så der er mange gode grunde til at igangsætte analysen,« siger han.

Syltekrukke

Under Thorning-Schmidt-regeringen nedsatte justitsministeriet i 2014 en arbejdsgruppe, der skulle undersøge konkurrenceforholdene i advokatbranchen, men det arbejde er tilsyneladende endt i en syltekrukke i Justitsministeriet. Arbejdet skulle oprindeligt have været færdigt med udgangen af 2014, og var en del af regeringens vækstpakke.

I kommissoriet for arbejdsgruppen stod blandt andet, at reguleringen af advokatbranchen »begrænser i et vist omfang adgangen til markedet for advokatydelser«, hvilket kan »medvirke til at forringe konkurrencen på markedet for advokatydelser, hvilket alt andet lige kan forventes at holde priserne på advokatydelser forholdsvis høj«.

Niels Enemærke afviser, at Konkurrencerådets beslutning hænger sammen med det tilsyneladende strandede arbejde i Justitsministeriet.

»Det er to forskellige systemer. Det ene er en politisk proces. Det andet er et uafhængigt Konkurrenceråd, som synes, at det er passende at sætte gang i en markedsundersøgelse,« siger han.

Men mon Konkurrencerådet ville have sat gang i sin analyse, hvis Justitsministeriets arbejdsgruppe havde afsluttet sit arbejde? Til det svarer Niels Enemærke:

»Det er jo svært at spå om fremtiden, og hvad der ville være sket, hvis noget var indtruffet, som ikke er indtruffet. Men man kan da godt forestille sig, at det ville have haft betydning for, hvordan Konkurrencerådet ville have prioriteret,« siger han.

Analysen vil som udgangspunkt omfatte hele branchen. Det vil sige både store og små advokatvirksomheder og alle typer af advokatydelser. Analysen vil også inddrage tidligere analyser af advokatbranchen, blandt andet Produktivitetskommissionens.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer interessenter til at byde ind med problemstillinger eller fakta, som kan have betydning for konkurrencen i advokatbranchen, og som derfor kan indgå i analysearbejdet.

Niels Enemærke forventer, at analysen vil ligge klar i slutningen af 2019.