Konkurrencen vokser på bredbånd i Danmark

Man kan spare omkring 800 kroner om året for den samme forbindelse ved at se sig om efter en anden udbyder.

Der er kommet mere konkurrence på det danske marked for internetforbindelser, så der er penge at spare ved at være vågen. Arkivfoto: Simon Læssøe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er op mod 800 kroner at spare på årsbasis ved at se på, hvem man har valgt til at levere sin internetforbindelse.

Det viser en ny undersøgelse, som Samlino.dk, der lever af at analysere priser, har udarbejdet for markedet for fastnetbredbånd til under 250 kroner om måneden. De to store kabel-TV-leverandører, TDCs YouSee og SE/Sydenergis Stofa, er dog ikke med i undersøgelsen, fordi man kun i visse geografiske områder kan få abonnement her.

Undersøgelsen viser, at der stadig er stor konkurrence på bredbåndsmarkedet, hvor størstedelen af selskaberne tilbyder de samme hastigheder og også har priser, der er forholdsvis tæt på hinanden. Det er gebyrer som oprettelse og fragt af internetmodem, som giver udslaget.

Konkurrencen tager til

Samlino.dk har set på alle forbindelser på mindst 20 megabit i sekundet ind i huset og mindst to megabit ud ad huset via fastnettet, altså ADSL. Den billigste udbyder er det TDC-ejede Fullrate, hvor en 20/2 Mbit-forbindelse koster 2.405 kroner for det første år. Dyrest er det omvendt hos Bolig:net, hvor samme forbindelse koster 3.206 kroner på et år.

Gennem mange år har priserne på netop bredbåndsmarkedet stået forholdsvis stille. Det fik før jul flere veteraner på markedet til at stifte et nyt bredbåndsselskab, Hiper, som lover priskrig og i øvrigt vil leje sig ind samtlige steder, hvor det er muligt for at kunne levere en internetforbindelse til lavere priser end konkurrenterne. I spidsen for Hiper står Stig Myken, som var medstifter af Fullrate.

Hiper leverer både over fibernet, gennem kabel-TV-net og via fastnettet (det landsdækkende kobbernet, som TDC ejer), foreløbig dog kun i begrænsede områder.

Spar ved at samle alt

»Det er interessant at se, at nye selskaber som Hiper trænger ind på markedet med løsninger, som udfordrer nuværende og etablerede selskaber med en ny måde at tænke bredbånd på. Det er især interessant, at de går ind på kobbernettet og laver et konkurrencedygtigt produkt, som stort set alle danskere har adgang til,« konstaterer Kristian Pitzner-Jørgensen, direktør i Samlino.dk.

Han understreger dog, at den billigste bredbåndsforbindelse ikke nødvendigvis er den bedste. Desuden er det en god ide at se, om man kan købe internetforbindelse, telefoni og TV fra samme leverandør.

»Der kan ofte være rigtigt mange penge at spare ved at samle det hele hos samme udbyder,« siger han.

Energistyrelsen udsendte onsdag de nyeste tal for det danske telemarked, som dog er seks måneder gamle, nemlig fra udgangen af juni 2015. Af telestatistikken fremgår, at der de seneste ti år er sket »et markant fald« i priserne på bredbånd i Danmark, men det seneste år - fra 2014 til 2015 - er priserne på både fastnetbredbånd og mobilt bredbånd faktisk steget.

Mange har 50 megabit

Mange internetudbydere, især kabel-TV-selskaberne, har dog opgraderet kundernes forbindelser samtidig, så hastighederne er sat op, samtidig med at priserne har fået et lille nøk opad hver måned. Mange kunder har derfor nu fået hastigheder fra 50 megabit og opefter som standard, hvilket skal bidrage til at sikre, at den voksende streaming af film og TV kan lykkes uden hak i forbindelsen, når mange i husstanden vil kikke med.

Danske internetforbindelser er fortsat de langsomste i Norden, viste en rapport, »State of the Internet«, lige før jul fra IT-virksomheden Akamai, som håndterer en stor del af verdens internettrafik. Den gennemsnitlige, danske internethastighed er godt nok stedet fra 12,9 til 14 megabit i sekundet på et år frem til 3. kvartal 2015 men er langsommere end i Finland (14,8 Mbit), Norge (16,4 Mbit) og Sverige (17,4 Mbit).