Konkurrencemyndighederne bremser Trygs opkøb af Alka

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har »rejst betænkeligheder« ved Trygs milliardstore opkøb af Alka. Bekymringer for handlens indvirkning på det danske forsikringsmarked udsætter nu hele processen.

Tryg må notere forsinkelse i opkøbet af Alka. Konkurrencemyndighederne har hejst et bekymringens flag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Trygs milliardstore opkøb af Alka har fået bekymrede miner frem hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en sådan grad, at hele processen nu udskydes.

»Som en del af Alka-transaktionens godkendelsesproces har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen rejst betænkeligheder ved transaktionens indvirkning på dynamikken i det danske forsikringsmarked,« oplyser Tryg i en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen.

Tryg oplyser ikke yderligere detaljer om betænkelighederne, udover at forsikringsselskabet erklærer sig uenig i dem, og at man har været i dialog med myndighederne om mulighederne for at løse de rejste spørgsmål.

»Tryg har afgivet ikke-strukturelle tilsagn, der forventes at løse betænkelighederne. De foreslåede tilsagn skal nu testes i markedet,« skriver Tryg i meddelelsen.

Processen forlænget

Tryg-topchef Morten Hübbe udtaler sig ikke, så længe handlen er i proces, oplyser Tryg. Men Trygs IR-manager Peter Brondt oplyser til Berlingske, at der ikke er tale om frasalg af dele af Alka - det ville have været strukturelle tilsagn. Han vil ikke komme nærmere ind på, hvad tilsagnene så dækker over, men henviser til et eksempel i form af Nykredit, der tidligere også har afgivet disse »ikke-strukturelle tilsagn« i form af rabatgarantier til kunder og loft over en række gebyrer.

Godkendelsesprocessen er som følge af spørgsmålene fra myndighederne blevet forlænget og forventes afsluttet inden udgangen af 2018. Handlen var oprindeligt forventet at ville være afsluttet inden udgangen af juni måned. Tryg oplyser, at selskabet forventer, at de foreslåede tilsagn vil løse de betænkeligheder, som myndighederne har rejst, og at man fastholder alle tidligere angivne finansielle mål i forbindelse med handlen.

Handlen blev offentliggjort den 4. december, hvor Tryg meddelte, at man ville købe Alka, der er Danmarks ottende største skadesforsikring, for en samlet pris på 8,2 mia. kr. Med købet ville Tryg øge sin danske markedsandel på 22 pct., når Alkas markedsandel på ca. 6 pct. indregnedes.

Bekymring fra Forbrugerrådet

Alka kontrolleres af den danske fagbevægelse. Således ejes ca. 53 pct. af aktierne af LO’s medlemsforbund, herunder FOA, HK, NNF og 3F. Derudover er Arbejdernes Landsbank med i ejerkredsen, ligesom det svenske forsikringsselskab Folksam har lige over 10 pct. af aktierne.

Umiddelbart efter offentliggørelsen af opkøbet gav Forbrugerrådet over for Berlingske udtryk for dens bekymring på kundernes vegne. På langt sigt ville opkøbet komme til at betyde dårligere konkurrence og dermed højere priser for forsikringskunderne, lød det.

»Overordnet er vi bekymrede, når en spiller som Tryg køber et lavprisselskab som Alka. Test i Tænk Penge viser, at Alka ligger lavt på prisen sammenlignet med andre selskaber - også Tryg. Det betyder dermed, at en vigtig konkurrencemæssig spiller bliver opkøbt. Tryg siger så, at det ikke kommer til at betyde noget for kunderne. Men det er svært at forestille sig, at det på sigt ikke kommer til at betyde noget for kunderne og konkurrencen inden for forsikring,« sagde forsikringsjurist Lea Markersen fra Forbrugerrådet.