Konkurrencemyndigheder advarer mod »3«-opkøb

De britiske konkurrencemyndigheder mener, at »3«s planlagte opkøb af sin konkurrent og skabelsen af landets største teleselskab vil true konkurrencen.

»3« møder massiv modstand mod overtagelsen af konkurrenten O2 i Storbritannien. Arkivfoto: »3« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teleselskabet »3«, som fik sat en kæp i hjulet for fusionen i Danmark mellem Telia og Telenor, er nu selv endt i problemer med sit opkøb i Storbritannien.

De britiske konkurrencemyndigheder, Competition and Markets Authority (CMA), har nemlig over for EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, frarådet, at »3«s ejer, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, får lov til at købe konkurrenten O2, der ejes af spanske Telefónica, for 10,5 milliarder pund.

CMA udtrykker »alvorlige bekymringer« og mener, at sammenlægningen af de to selskaber »vil medføre en betydelig forhindring for den effektive konkurrence på både detail- og engrosmobilmarkederne i Storbritannien«.

Afgørelse om en måned

Et opkøb vil skabe landets største teleselskab.

Hutchison, der ejes af Asiens rigeste mand, Li Ka-shing, er »meget skuffet« over udmeldingen fra CMA men er ikke overrasket over den.

Konkurrencemyndighederne opfordrer EU-Kommissionen til at stille særlige krav til en fusion men understreger, at de tilbud, som Hutchison tidligere har lagt frem, ikke er tilstrækkelige. Hutchison har senest tilbudt at afgive en tredjedel af sin netværkskapacitet i mobilnettet for at få lov til at købe O2, men CMA mener ikke, at det vil skabe tilstrækkelig grobund for, at et fjerde selskab vil kunne komme ind på markedet.

Hutchison mener omvendt, at konkurrenterne nok skal sikre fortsat - og hård - konkurrence, og fremhæver, at Sky, Virgin, Tesco og UK Broadband indtil nu har indvilliget i at bruge »3«s og O2s net til at sælge deres egne mobilabonnementer. Desuden vil Hutchison investere fem milliarder pund i mobilnettene i Storbritannien.

EU-Kommissionen har indtil 19. maj til at træffe sin beslutning om fusionen.

»3« føler sig afpresset

Et af verdens største mobilselskaber, ligeledes britiske Vodafone, har klaget over, at Hutchison ved et opkøb vil have en andel i begge de mobilnet, som i dag har flere forskellige selskaber som ejere, ligesom Telia og Telenor deler netværk i Danmark for at spare penge. O2 ejer i dag halvdelen af det fælles netværk, som Vodafone har den anden halvdel af.

Hutchison har omvendt beskyldt Vodafone for at kræve »mere end en milliard pund« som modydelse for at acceptere, at »3« og O2 kan fusionere, skriver britiske The Times. Hutchison Whampoas koncernfinansdirektør, Frank Sixt, kalder det for »det mest afskyelige aspekt af Vodafones optræden«.

Telia og Telenor måtte i Danmark opgive at fusionere, efter at blandt andet »3« havde talt meget imod fusionen af frygt for at ende mellem to giganter, nemlig TDC på den ene side og Telia/Telenor på den anden, hver med over 40 procent af det danske mobilmarked.

Telia og Telenor valgte selv at trække fusionsplanerne, inden Margrethe Vestager ville have sat sig imod dem.