Konkurrencemyndighed: Trygs køb af Alka kan hæmme konkurrencen betydeligt

Danmarks største forsikringsselskab kan blive slået et skridt tilbage, hvis opkøbet af konkurrenten Alka fejler. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har betænkeligheder ved, om opkøbet kan »hæmme konkurrencen betydeligt«, og der er derfor sat en kæp i hjulet på milliardhandlen.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsikringskæmpen Tryg må fortsat væbne sig med tålmodighed i forbindelse med det ellers ventede opkøb af konkurrenten Alka. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil ikke umiddelbart godkende den 8,2 mia. kr. store handel, der blev annonceret i begyndelsen af december 2017.

»Vi har betænkeligheder om, at fusionen mellem Tryg og Alka kan hæmme konkurrencen betydeligt, så vi har ikke umiddelbart kunne godkende den. Vi drøfter derfor mulige løsninger med parterne,« siger chefen for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens fusionsenhed, Søren Bo Rasmussen.

Tryg er uenig i disse betænkeligheder, men har været i dialog med myndighederne om mulighederne for at løse de rejste spørgsmål. Topchef Morten Hübbe udtaler sig ikke, så længe handlen er i proces, men Trygs IR-manager, Peter Brondt, fortæller, at forsikringskæmpen har afgivet »ikkestrukturelle tilsagn«, der ifølge Tryg forventes at løse betænkelighederne.

Peter Brondt vil ikke komme nærmere ind på, hvad tilsagnene dækker over. Men han henviser til et eksempel i form af Nykredit, der i forbindelse med opkøbet af Totalkredit også afgav disse »ikkestrukturelle tilsagn« i form af rabatgarantier til kunder og loft over en række gebyrer. Et loft, der dog efter en kort årrække blev udvandet.

Proces udskudt

Godkendelsesprocessen er som følge af spørgsmålene fra myndighederne blevet forlænget og forventes afsluttet inden udgangen af 2018. Forventningen var oprindeligt, at handlen ville være afsluttet inden udgangen af juni måned. Med købet ville Tryg øge sin danske markedsandel på 22 pct., når Alkas markedsandel på ca. seks pct. indregnes.

Alka, der er Danmarks ottendestørste skadesforsikring, er et lavprisselskab, og selskabet har en relativt høj indvirkning på konkurrencesituationen i forsikringsbranchen, vurderer Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen. Han forstår derfor godt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens skepsis, fordi Tryg er et stort børsnoteret selskab, hvor afkastkravene er højere i forhold til Alka.

»Men for at Tryg med opkøbet kan nyde godt af synergieffekter og levere den forventelige vækst, så dur det ikke, at selskabet går ind og hæver priserne så aggressivt, som det frygtes. Så er Alka ikke længere det, der har gjort dem til den succes, selskabet er i dag, og det synes jeg er et vigtigt argument, i forhold til hvordan Tryg vil drive Alka i fremtiden,« siger Sydbank-analytikeren.

Mister muligheder

Såfremt købet af Alka ikke går igennem, må Tryg ifølge Mikkel Emil Jensen vinke farvel til »en lovende mulighed for at skabe god vækst«.

»Samtidig mister Tryg nogle muligheder for at tage et kvantespring i digitaliseringsprocessen. Det er en proces, som alle forsikringsselskaber er i, men jeg er ret sikker på, at Tryg kan tage et skridt fremad eller to med opkøbet af Alka,« mener han.

Alka kontrolleres af den danske fagbevægelse. Således ejes ca. 53 pct. af aktierne af LOs medlemsforbund, herunder FOA, HK, NNF og 3F. Derudover er Arbejdernes Landsbank med i ejerkredsen, ligesom det svenske forsikringsselskab Folksam ejer omkring ti pct. af aktierne.

Da Tryg annoncerede købet af Alka i december 2017, udtrykte flere af Alkas centrale samarbejdspartnere dyb utilfredshed med beslutningen. Formand for Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer kritiserede blandt andet flertallet af Alkas aktionærer for at »sælge ud for ussel mammon«.

Også Forbrugerrådet Tænk udtrykte dengang bekymring på kundernes vegne. På langt sigt ville opkøbet komme til at betyde dårligere konkurrence og dermed højere priser for forsikringskunderne, lød det. En bekymring, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen altså umiddelbart deler.