Konkurrencearkitekten

Industriens Hus satte Lars Bendrup og Transform på arkitekternes danmarkskort. Han har vundet stor byplan i Ørestad og elsker konkurrencer.

Det nye kvarter i Ørestad Syd skal bebygges for syv-otte mia. kr. med afsæt i stregerne fra Transform. Og selv om det metronære kvarter får tæt byggeri, har Lars Bendrup fundet plads til hundredevis af rækkehuse. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da konkurrencen om et nyt DI-hovedsæde, Industriens Hus ved Rådhuspladsen, for nogle år siden blev vundet af den lille Aarhus-tegnestue Transform, overraskede det mange arkitekter og byggefolk, men i dag har grundlægger og indehaver Lars Bendrup fået bidt sig godt fast i branchen med en stribe projekter og faglige skulderklap, både i indland og udland.

For en lille uge siden vandt Transform finalen i en konkurrence om en byplan for en stor bid af Ørestad Syd. Området skal være næsten rent boligkvarter, fordi konjunkturerne har gjort det sværere at afsætte kontorjord.

»Jeg kan godt lide at komme ind i opgaverne via konkurrencer. Vores akkvisition sker primært via konkurrencer, vi har måske en deadline hver måned, og så knokler man i døgndrift de sidste dage,« fortæller Lars Bendrup mellem et møde hos By & Havn og togturen hjem til Aarhus.

Det nye kvarter i Ørestad Syd skal bebygges for syv-otte mia. kr. med afsæt i stregerne fra Transform. Og selv om det metronære kvarter får tæt byggeri, har Lars Bendrup fundet plads til hundredevis af rækkehuse.

»Vi bygger i tre etager, men børnefamilier vil hellere bo i rækkehus tæt på Rådhuspladsen end i parcelhus i en forstad. Det er også et sted, hvor jeg gerne selv ville bo med vores børn. Byen er kommet for at blive, og byen er god, ikke ond, som vi troede engang,« lyder det nærmest filosofisk fra arkitekten.

Han og Transform kan efter sejren i Ørestad se frem til arbejde med lokalplanen det næste år og derefter flere byggerier i kvarteret. Nogle bygherrer vil nok vælge andre arkitekter, og det giver i hans øjne en fin variation inden for de overordnede rammer i byplanen.

Det begyndte i studietiden

Lars Bendrup begyndte så småt som selvstændig i studietiden, men blev ansat på C.F. Møller, landets største arkitektfirma, og sad både på hovedafdelingen i Aarhus og i Berlin.

I 2000 stod han helt på egne ben med Transform og supplerede det fakturerede salg med undervisning. Det er ikke nødvendigt i dag, men han sidder af faglig interesse med i faglige udvalg og komiteer.

Topplaceringer

Og Transform har selv haft pensionatarme, når der er blevet uddelt topplaceringer ved konkurrencer.

I Porsgrunn vandt tegnestuen opgaven om et nyt søfartsmuseum, der netop er indstillet som et af de fem norske forslag til den europæiske og meget prestigebetonede Mies van der Rohe-pris. Lars Bendrup er især glad for nomineringen, fordi byggeriet har et beskedent budget på 30 mio. norske kr.

Et kendt hjemligt projekt er om- og udbygningen af kulturhus i det københavnske Nordvestkvarter. Det har, trods endnu mindre budget, udløst anerkendelse fra bl.a. Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse og en pris ved den internationale Mipim-ejendomsmesse.

Transform har også opgaver på hjemegnen, heriblandt en helhedsplan for Gellerup-bebyggelsen og et bud på Silkeborgs kommende erhvervskorridor.