Kongen af Strøget

Ole Danielsen har siden 2010 stået i spidsen for Jorck, som på Strøget og nærmeste omegn ejer bygninger for halvanden mia. kr.

Ole Danielsen midt i Jorcks Passage, før den blev overdækket. Han forventer efter sin 60 års dag at stå i spidsen for ejendomsselskabet »tre-fire-fem år endnu«. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens en god del af den danske ejendomsbranche er valfartet til den internationale Mipim-messe, så har Ole Danielsen, direktør for Jorcks Ejendomsselskab de seneste fem år, lovet fruen at blive hjemme i år, for netop onsdag runder han et skarpt hjørne. De 60 år blev dog markeret professionelt allerede i fredags af hensyn til de mange frankrigsfarere, og selv har Danielsen været i Cannes næsten hvert år siden 2002.

»Der er tid til at få vendt nogle ting, og folk har mere overskud, så det er virkeligt givende. I min tid i Danica Pension var fordelene større, og jeg havde altid gode ting med hjem. I Jorck er vores fokus mere skarpt, men man kommer rundt om nogle ting, bevarer kontakter og møder nogle mennesker, der kan hjælpe med vores forretning,« siger Ole Danielsen.

Og forretningen gør ham næsten berettiget til titlen Kongen af Strøget, for hér har Jorck haft sit fokus siden den formelle grundlæggelse i 1913.

Kronjuvelen er Jorcks Passage-komplekset, der forbinder Strøget med Skindergade og området hen mod Nørreport. Passagen blev opført fra 1892-96 af Reinholdt W. Jorck, der videreførte forældrenes konditori og sukkervarefabrik, men under byggeriet fik smag for ejendomme. Flere af bygningerne har da også i over 100 år været ejet af familien og to familieudsprungne fonde.

Fra bank til mursten

Ole Danielsen overtog direktørstolen i Jorck i sommeren 2010 efter næsten fire årtier i bankverdenen. Han begyndte som elev i 1973 – året med oliekrise, jordskredsvalg og Anker Jørgensen (S) som statsminister.

Det var i den lokale afdeling af Midtbank (i dag en del af den svenske Handelsbanken), og siden kom han til hovedstaden og skiftede til Sparekassen Sydjylland, som efter en række opkøb og fusioner blev en del af Danske Bank.

Her blev Ole Danielsen ejendomsdirektør i pensionsselskabet Danica, og det blev efterhånden en så stor forretning, at han savnede at være tættere på tingene. Derfor skiftede han til Jorck, hvor han havde repræsenteret banken i bestyrelsen – og her er han tæt på alting med blot en håndfuld medarbejdere og en snes bygninger, der alle ligger i cykel-afstand fra kontoret i Jorcks Passage.

Han fik justeret strategien, så der er skarpere fokus på Strøget og indre by – det indebar blandt andet frasalg på Frederiksberg og i Nordvestkvarteret – og på butikker og kontorer, mens boliger er fravalgt.

For et år siden kom en ny strøgbygning – et tidligere jomfrukloster på hjørnet af Amagertorv og Læderstræde – i bøgerne for cirka 200 millioner kroner, og et ejendomskøb for omtrent 40 millioner er ifølge Danielsen ganske tæt på. Det er en kontorbygning, for priserne på butiksejendomme er kommet lige vel højt op.

Tæt på det hele

Strategien omfatter også en lidt højere belåningsgrad end de tidligere meget forsigtige ti procent, så trods opkøbene og en del renoveringer er der stadig plads til opkøb for en kvart milliard, anslår Jorck-direktøren.

På godt to år er det lykkedes at sænke andelen af tomme lokaler fra ni procent til under fem procent. Noget kan forklares med udviklingen i markedet, men Ole Danielsen peger også på Jorcks model med en lille og effektiv organisation:

»Vi bruger mæglere, men jeg er selv med ude ved hver enkelt fremvisning, og så får vi en del lejere, fordi de nuværende lejere taler pænt om os. Og når vi skal tale med mulige og fremtidige lejere om indretning, så har jeg gode projektfolk, som hurtigt træder til og følger tingene tæt.«