Kongen af filmudlejning i betalingsstandsning

Amerikanske Blockbuster er så presset af online-konkurrence, at koncernen går i betalingsstandsning. (opdateret kl. 12.20)

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke meget kassesucces tilbage i den store filmudlejningskoncern Blockbuster. Blockbuster Inc., den amerikanske del af koncernen har netop anmodet retten i New York om tilladelse til at gå i betalingsstandsning efter de særlige amerikanske Chapter 11-regler. Hvis retten siger ja, vil det give Blockbuster en mulighed for at rekonstruere gælden, så Blockbuster kan få repremiere i en levedygtig udgave.

Blockbuster har desperat forsøgt at omstille forretningen fra den traditionelle kør-hen-og-lej-en-dvd forretning til en mere moderne og ikke mindst brugervenlig online-forretning, men modernisteringen har ikke kunnet holde trit med stigningen i gælden.

Blockbuster har oplyst over for konkursretten i New York, at koncernen rummer værdier for 1,02 mia. dollar, mens gælden er meget tæt på 1,5 mia. dollar. Blockbuster har cirka 5.800 butikker rundt om i verden.

Opkøbshajen Carl Icahn forsøger ifølge Bloomberg at udnytte den truende konkurs til igen at få en fod inden for i Blockbuster. Ichan, der har været involveret i en række fjendtlige overtagelser, solgte i foråret ud af sin aktiepost i Blockbuster, men nu har han købt en tredjedel af de obligationer, Blockbuster har udstedt for at finansiere gælden. Største kreditor er filmselskabet Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Den danske udgave af Blockbuster bliver ikke påvirket af de amerikanske problemer.

"Vi er et selvstændigt juridisk selskab uden gæld, og i Blockbuster Danmark har vi ingen økonomisk driftsmæssig forbindelse til moderselskabet ud over en fast royalty-procentsats," siger Søren Heilmann, adm. direktør i Blockbuster Danmark.

"Vi ser frem til, at der kan skabes afklaring om deres fremtidige kapitalstruktur og ejerskabet af Blockbuster Danmark, så vi for alvor kan realisere vores udviklingsplaner i Danmark inden for både det digitale marked og vores fysiske butikker," siger Søren Heilmann.

Sidste år havde de i alt 70 danske Blockbuster butikker ca. fem millioner kundebesøg.

"De seneste par år har vi tilpasset vores udlejningskoncept og indført et koncept, hvor kunderne opnår langt større fleksibilitet omkring lejeperioder og afleveringsfrister. Det er en blandt flere faktorer, som har haft stor betydning for, at langt de fleste kunder fortsat er villige til at tage turen til og fra vores fysiske butikker, " siger Søren Heilmann.

I alt har kæden ca. 1 mio. registrerede danske kunder.