Konflikter i familieklenodie

Fiskegiganten A. Espersen er en af Bornholms største erhvervssucceser, men de seneste år har der under det fine ydre ligget konflikter i familien. Det ser ud til, at en af solskinsøernes stoltheder er ved at krakelere indefra.

Bornholm.Fiskegiganten A. Espersen er en af Bornholms største erhvervssucceser, men de seneste år har der under det fine ydre ligget konflikter i familien. Det ser ud til, at en af solskinsøernes stoltheder er ved at krakelere indefra. Fold sammen
Læs mere

Det er et af Bornholms fineste familieklenodier, og set udefra er A. Espersen også i god form med ambitioner om vækst på både omsætning og indtjening. Virksomheden omsætter i dag for godt to milliarder kroner og har blandt andre McDonald’s som en vigtig kunde. Men konflikterne har længe ulmet lige under overfladen og står nu i fuldt flor i striden med Erhvervsstyrelsen om 65 millioner kroner i et incitamentsprogram til fire bestyrelsesmedlemmer.

Allerede i 1999 var der gnidninger i ledelsen. Henrik Espersen, den ældste af tre sønner, som er børnebørn af stifter J.P.A Espersen, trak sig overraskende efter 20 år som direktør i A. Espersen med henvisning til en familiestrid med sine to yngre brødre, Jens Espersen og Lars Espersen. Dengang sagde Henrik Espersen til nyhedsbureauet Ritzau, at det var vanskeligt at lede et selskab, hvor alle arvinger sidder i bestyrelsen. Han valgte ifølge artiklen fra Ritzau at trække sig, så uro omkring fondsbestyrelsens flertal ikke skulle udvikle sig til skade for virksomheden, som ejes 100 procent af fonden.

Uenighed mellem brødre

Ifølge Berlingskes oplysninger var det dog primært uenigheder mellem Henrik Espersen og fondens bestyrelsesmedlemmer Sven-Gunnar Schough og Vagn Thorup, der fik ham til at trække sig som direktør.

I dag er Henrik Espersen helt ude af sin families virksomhed. Hans brødre Jens Espersen og Lars Espersen sidder i fondens bestyrelse og har i striden om millioner til udbetaling til bestyrelsesmedlemmer været splittet. Ingen af de tre brødre har lyst til at tale om den verserende konflikt, men Lars Espersen siger til Berlingske, at han »står lidt alene med et særstandpunkt i den her sag«.

Med andre ord er han i noget af et undertal, og 65 millioner kroner i honorar til bestyrelsesmedlemmer var næppe, hvad hans bedsteforældre havde forestillet sig, pengene i Espersen-koncernen skulle gå til.

J.P.A. Espersen stiftede A. Espersen på Bornholm i 1937, og inden han overlod virksomheden til næste generation i 1971, lagde han alle aktier over i en selvejende fond, Direktør J.P.A Espersen og hustru, fru Dagny Espersens Fond. I dag går pengene i den erhvervsdrivende fond til almennyttige formål som research i kampen mod forurening i de danske farvande samt trængende fiskere og deres familier.

Selskabet er forstat en af verdens førende producenter af frosne fisk, med moderne produktionsanlæg i Danmark, Litauen, Polen og Rusland såvel som i Kina og Vietnam – og over 2.800 ansatte. Ud over at levere fisk til McDonald’s Europa er A. Espersen leverandør til nogle af de største internationale selskaber i både Europa og USA.