Konflikt med Ryanair kan være lige på trapperne

Når Ryanair og LO mødes i Arbejdsretten mandag eftermiddag, giver dommeren højst sandsynligt grønt lys til en konflikt med det omstridte lavprisselskab, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Foto: ANDREW YATES.
Læs mere
Fold sammen

Mandag kan blive afgørelsens time i sagen mellem hovedorganisationen LO og Ryanair.

De to arvefjender mødes i Arbejdsretten for at få afgjort, om danske fagforeninger lovligt kan føre konflikt mod Ryanair, hvis det irske lavprisselskab fortsat nægter at indgå dansk overenskomst.

Siden januar har Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet under LO ønsket en overenskomst for deres kolleger, som Ryanair har baseret i København. Men Ryanair har indtil videre afvist ønsket, og derfor har FPU og Serviceforbundet varslet konflikt.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet (AAU) Henning Jørgensen forudser tre mulige udfald i Arbejdsretten:

»Ryanair kan få medhold i, at det er en sag, der skal afgøres ved EU-Domstolen, dernæst kan retten sige, at det er så lille en marginalaktivitet, selskabet har, at man ikke skal sætte det store konfliktapparat i gang, mens den tredje mulighed er, at retten giver LO medhold,« siger Henning Jørgensen, som peger på sidstnævnte mulighed som det mest sandsynlige udfald.

Afgør Arbejdsretten, at LO lovligt kan indlede konflikt, har Ryanair efter afgørelsen fem dage til at aftale en overenskomst med den danske fagbevægelse, ellers kan en konflikt og sympatikonflikt træde i kraft i Kastrup Lufthavn.

»Vi ved på forhånd, at Ryanair ikke vil indgå overenskomst, fordi de er fagforeningsfjendske, og så kan der lovligt iværksættes konflikt. Det vil sige, at blokader og sympatiblokader kan bryde ud, og så kan de danske fagforeninger effektivt standse flyene på jorden,« siger han.

Sker det, vurderer Henning Jørgensen, at Ryanair må se sig slået og flytte deres base ud af København igen.

Det er ikke klart på forhånd, hvornår dommen bliver afsagt, men hvis det ikke sker mandag aften, vil det ifølge arbejdsmarkedsforskeren formentlig ske om en uge eller to.

»Det vil sige, at vi faktisk er henne ved sommerferien, når den lovlige konflikt kan iværksættes,« påpeger han.

Ryanair har fra starten sagt, at de ville møde konflikter med retlige skridt, og næstformand i LO, Lizette Risgaard, melder sig klar til at indlede konflikt og sympatihandlinger mod Ryanair.

»Hver eneste dag gør fagbevægelsen en stor indsats for overenskomster og mod social dumping rundt om i Danmark. Denne sag handler så om, hvorvidt den danske model også gælder for internationale flyselskaber, som ansætter og placerer personale i Danmark,« siger hun i en skriftlig kommentar.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!