Konen slår ny Adidas-chef i intelligenstest

Ingen golf, ingen jagt og ingen opera. Kasper Rørsted har kun to prioriteter i sit liv – firmaet og familien.

Danske Kasper Rørsted skifter topchefjobbet i Henkel ud med et i Adidas. Foto: Simon Læssøe
Læs mere
Fold sammen

»Han fylder naturligt et rum ud med intensitet og charme«, kunne man i sommer læse i Berlingske. Nådada! Min kvindelige kollega, som besøgte Kasper Rørsted i Düsseldorf, lyder aldeles forelsket. »Han udstråler selvsikkerhed, pondus og kompetence, og faconen er direkte, bramfri og uden omsvøb«, fortsatte hun og beskrev Rørsteds tindrende hvide smil, der matchede den kridhvide skjorte.

Selv har jeg desværre aldrig mødt ham og må nøjes med at studere hans brune øjne og rå udseende med det markante kæbeparti svøbt i sorte tredjedags-skægstubbe fra Berlingskes seneste fotoserie. Samt læse mig til, at han taler ærke-aarhusiansk og siger »såårt« og »hviij«, hvilket i sig selv giver point hos alle med rødder vest for Storebælt. Han er vist ikke lige prototypen på en topchef i en børsnoteret gigant. Men det er vel lige dér, det exceptionelle ved Kasper Rørsted består. Lad os undersøge hans særkender:

Styrker

Han rejser 200 dage om året. Jojo, det gør mange topchefer, men Kasper Rørsted rejser altid alene og slår sig ned i ugevis i Shanghai, Singapore eller USA for at være synlig i koncernen og lære sine folk at kende. Alene og uden familie eller medarbejdere hjemme-fra hovedsædet for at tvinge sig selv til at engagere sig. »Hvis jeg er i Mexico, så ønsker jeg at være sammen med mexicanere. Det giver mig en følelse af, hvordan pulsen er i firmaet,« har han sagt.

Han taler åbent om sin brutale fyring fra IT-giganten HP, hvor daværende topchef og nuværende præsidentkandidat Carly Fiorina i 2004 ringede til sommerhuset i Skagen og sagde »We are sorry, we have bad news today. You are fired!« uden nærmere forklaring. »Mit liv var ikke blevet bedre af at have fået forklaringen,« sagde Rørsted i interviewet i sommer, men indrømmede, at det var en dårlig dag, hvor ego og forfængelighed blev ramt. Ynkes ville han dog ikke. »Jeg syntes selvfølgelig, verden var helt uretfærdig. Men hovmod står for fald. Jeg havde præsteret fantastiske tal. Men jeg troede, at jeg som europæisk chef kunne tillade mig at repræsentere noget andet, end firmaet repræsenterede,« sagde han og gav dermed selv forklaringen på fyringen.

Han har kun to prioriteter i tilværelsen: Firmaet og familien. Han spiller ikke golf, og han går ikke på jagt og heller ikke i operaen, selv om han elsker opera. »Det eneste, jeg gør, er, at jeg løber kl. 5.30 om morgenen,« fortalte han i sommer.

Hans kone er bedre uddannet og er mere intelligent end han. Ja, det siger han i hvert fald: »...når vi tager en intelligenstest, så slår hun mig,« fortalte han Berlingske i sommer. Nu ved vi jo ikke, om det er koketteri i relation til hustruen, som er cand.merc. og arbejdede i finansafdelingen hos Microsoft, men ofrede karrieren og valgte at blive hjemmegående, da parret fik børn. Og så en helt anden ting – hvor mange par sidder og tager intelligenstests sammen? Men måske skulle man gøre det for at få magtbalancen derhjemme defineret!

Nå, Kasper Rørsted er i hvert fald glad for ordningen, og lige præcis på dette punkt ligner han vel de fleste topchefer. »Vi har været gift i 25 år, og vi har et superstabilt ægteskab, så for os har det været en god ordning. Vi har været i harmoni med vores beslutninger. Hendes drøm var at få en stor familie. Det var også min.«

Han er dejligt usnobbet. Han gider ikke hierarki. Han afskaffede chefkantinen, da han kom til Henkel, og firmaets to private jets blev solgt, fordi han har et ømfindtligt forhold til omkostninger, og alle kalder ham Kasper, og han svarer selv på alle e-mails. Rundt regnet 100 om dagen.

Han elsker konkurrence helt usædvanligt højt. Kasper Rørsted blev bidt af amerikansk konkurrencementalitet på en sommerlejr i landet som 13-årig. »Vi havde en lærerinde, som morede sig med at læse karaktererne op i rækkefølge. fra nr. ét og ned til nr. 50. Pludselig gik det op for mig, at det simpelthen var sjovere at være nr. ét end i den sidste ende, og jeg begyndte at arbejde.« Siden blev han aldrig dårligere placeret end nr. tre.

Nu snører han Adidas-skoene, og kun fremtiden kan vise, hvor de bringer ham hen.