Kompromisløs investor

På to år har Peter Frische investeret i ejendomsprojekter for Industriens Pension. Der er mange om buddet, men han går ikke på kompromis med kvalitet.

På to år har Peter Frische investeret i ejendomsprojekter for Industriens Pension. Der er mange om buddet, men han går ikke på kompromis med kvalitet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi bliver måske præsenteret for 100 projekter om året, jeg kigger nærmere på 20-30 af dem, arbejder videre med fem-otte og ender med at overtage et eller to.«

Sådan beskriver Peter Frische den »tragt«, som mulige ejendomsprojekter ryger igennem, før han skriver en check ud på vegne af de 400.000 kunder i Industriens Pension, hvor han for små to år siden blev ansat som ejendomsinvesteringschef.

Dengang havde pensionskassen ikke direkte penge i danske mursten, men investerede især i udenlandske ejendomme via fonde. Men det kunne ikke gå i længden med den rekordlave obligationsrente, så Frische blev hyret med det opdrag at få mursten for en håndfuld milliarder i hus inden for »de kommende år«.

Med det nye køb af Sankt Petri Passage, det gamle KTAS-kompleks, som er forvandlet til kontorer, er den danske portefølje i runde tal fordoblet til knap 2,3 milliarder kroner, så han er ikke nået halvvejs endnu.

»I forhold til konkurrencesituationen er jeg ganske godt tilfreds,« siger Peter Frische og henviser dermed til mange udenlandske fonde og hjemlige pensionskasser, som bugner af penge og ikke længere er så lune på obligationer.

Ud over det gamle telekompleks, som nu huser blandt andre advokatfirmaet Bruun & Hjejle, er de største investeringer en tredjedel af de kommende kontortårne på Scala-grunden over for Tivoli og en halvpart af en stor portefølje af TDC-bygninger.

Trods de få indkøb fastholder Peter Frische et næsten kompromisløst fokus på sikkerhed: Han lægger vægt på domiciler med lange lejekontrakter eller bygninger med flere lejere, ser fortrinsvis på Storkøbenhavn og Aarhus, og butikker skal helst ligge på de mest attraktive strøg.

Faktisk er der stort set ikke kommet butikker på bøgerne – og ingen boliger. Frische tvivler nemlig på, om det høje prisniveau for boliger kan sikre et tilstrækkeligt afkast og en værditilvækst på længere sigt, selv om nærmest alt kan lejes ud i øjeblikket.

Selv er han og familien flyttet fra lejlighed i København K til parcelhus i Gentofte.

Mens mange er skiftet fra andre brancher, så fandt Peter Frische allerede vej til murstenene i tiden på Københavns Universitet, da han fik studiejob hos erhvervmægleren Sadolin & Albæk.

Polit.-specialet kom til at handle om at prissætte erhvervsejendomme, og så var karrierekursen fastlagt, om end det blev til en kort afstikker til finansverdenen.

I 1999 vendte Peter Frische tilbage til Sadolin & Albæk som chef for en nyoprettet analyseafdeling. Efter ti år kom han til den svenske ejendomsinvestor Norrporten, og herfra blev han hentet i marts 2013 af Industriens Pension.

Her er store indbetalinger og foreløbig ret små udbetalinger til pensionister, så pengetanken vokser, men Peter Frische holder fast i det med sikkerheden.