Komponist: Tilliden til Copydan og Koda er væk

Birgitte Rode beskylder i brev til Folketingets Kulturudvalg organisationerne for uigennemsigtighed og uretfærdighed. Ny lov sikrer transparens og tager hånd om komponistens bekymringer, siger kulturminister Bertel Haarder (V) i et svar til udvalget.

Komponist Birgitte Rode er frustreret over, at det ikke er lykkedes hende at få en dialog med hverken Copydan, Koda eller andre rettighedsorganisationer om årsagerne til, at advokat Johan Schlüter nu beskyldes for at have svindlet for over 175 mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bo Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er nødvendigt for os ophavsmænd at have denne direkte dialog med det politiske niveau, idet vores organisationer er blevet vores værste fjender.«

Så skarpt udtrykker komponist Birgitte Rode sig i et brev til Folketingets Kultur­udvalg i januar. Komponisten er frustreret over, at det ikke er lykkedes hende at få en dialog med hverken Copydan, Koda eller andre rettighedsorganisationer om årsagerne til, at advokat Johan Schlüter nu beskyldes for at have svindlet for over 175 mio. kr.

»På baggrund af den seneste tids svindel i Copydan er ophavsmændenes tillid til systemet væk, og systemet har på alle måder bevist sine svagheder,« skriver Birgitte Rode, som mener, at det nuværende kollektive forvaltningssystem fungerer uretfærdigt, idet ophavsmidlerne bliver fordelt efter uigennemskuelige principper.

»Desuden har bestyrelserne for de enkelte foreninger ikke formået at opdage, endsige stoppe den svindelsag til 176,5 kr., hvor Copy­dans bestyrelsesformand Johan Schlüter er blevet anmeldt til Bagmandspolitiet for at have begået økonomisk kriminalitet,« skriver Birgitte Rode, som mener, at de eksisterende systemer og organisationsstruktur er kommet til kort.

»Det bør ikke kunne hemmeligholdes, hvad de individuelle foreninger og ophavsmænd modtager årligt, idet det således ikke kan kontrolleres, at pengene distribueres videre til ophavsmændene,« skriver hun i brevet til Kulturudvalget.

Udvalget har taget Birgitte Rodes brev alvorligt og videresendt det til kulturminister Bertel Haarder (V). Kulturministeren vurderer, at de nye EU-regler vil tage hånd om Birgitte Rodes bekymringer:

»... lovforslagets regler om transparens, forvaltning af rettighedsvederlag m.v. tager allerede hånd om de bekymringer, som Birgitte Rode fremfører i sin henvendelse,« skriver han i et svar til Kulturudvalget 15. januar 2016.

Kodas direktør, Anders Lassen, afviser kritikken:

»Koda er meget transparent. Alle informationer er tilgængelige for vores medlemme rpå hjemmesiden,« siger han.

Jacob Hedebrink, som er adm. direktør i Copydan, siger blot:

»Den nye lovgivning vil betyde øget transparens og den lovgivning støtter både kunstnere, producenter og Copydan.«