Kompan får rekordindtjening på legeredskaber

Den ene gren af Lego-familien har tilsyneladende gjort et godt køb, da den ved nytårstid sidste år investerede i den danske producent af legeredskaber, Kompan. 2014 blev således et rekordår.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storleverandøren til alverdens legepladser, Kompan, opnåede i 2014 den højeste organiske vækst siden 2007 og den bedste driftsindtjening nogensinde.

Kompan har således sidste år fortsat med at vinde markedsandele og styrket sin førerposition på det globale marked for legeplads-, sports og fitnessudstyr. Efter en organisk vækst på 7 pct. voksede omsætningen til tæt på 1,4 milliarder kr. Det oplyser selskabet torsdag.

Uden for Europa steg salget hele 16 pct. efter god fremgang i Asien, Mellemøsten og Rusland samt særlig høj vækst i USA, som nu er Kompans største enkeltmarked. I Europa er selskabet også kommet tilbage i vækstsporet efter nogle år med stagnerende salg i finanskrisens kølvand.

Kompans driftsresultat voksede sidste år til 194 mio. kr. fra 163 mio. året før.

»Driftsindtjeningen er den bedste i Kompans historie, og ud over væksten i omsætningen skyldes forbedringerne især to forhold: Højere marginer på egne produkter efter løbende effektiviseringer af forsyningskæden samt stram styring af omkostningerne, hvor effektiviseringer bruges til at finansiere nye investeringer i salg og produktudvikling,« skriver Kompan i sin regnskabsmeddelelse.

Fremgangen i salget skal gerne fortsætte i år.

»Vi er fast besluttet på at bevare momentum og hele tiden udvide grænserne for leg og læring. Derfor øger vi investeringerne i salg og distribution, markedsekspansion, produktudvikling og konkurrencekraft. De strategiske investeringer vil på kortere sigt påvirke vores indtjening, men på længere sigt bidrager de til, at vi skaber et endnu større og stærkere KOMPAN, « skriver Kompans koncernchef Connie Astrup-Larsen.

Blandt de seneste væksttiltag er købet i 2015 af Standing Strong-konceptet med produkter til udendørs fitness samt etableringen af Kompan Fitness Institute for yderligere at styrke fokus på det område.

Kompan har tidligere været børsnoteret men er i dag eget af forskellige investorer. Familien Dyvig - med den danske rigmand Christian Dyvig i spidsen - er hovedaktionær med 59 pct., og den 30. december 2014 købte Kirk Kapital sig ind med en fjerdedel. Kirk Kapital er stiftet i 2007 af Gunhild Kirk Johansen, der er søster til Lego-ejeren Kjeld Kirk Kristiansen, og hendes tre sønner.

De øvrige Kompan-aktier ejes af adm. direktør Connie Astrup-Larsen, supply chain direktør Jesper Egelykke Jensen samt andre ledende medarbejdere.