Kommuner skal have del i penge til innovation

Kommunerne har en unik viden, som velfærdsindustrien kan bruge. Men de har svært ved at finansiere udnyttelsen af den i samarbejde med private. Derfor skal de have del i de offentlige innovationspenge, mener tænketank.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danske kommuner indgår i offentlig-private innovationssamarbejder (OPI), hvor de sammen med virksomheder og videninstitutioner udvikler innovative produkter, processer eller tester eksisterende løsninger. Innovationssamarbejdet bidrager bl.a. til at udvikle nye virksomhedsprodukter, skabe arbejdspladser og virkelighedsteste forskningsresultater. På den lange bane bidrager samarbejdet også til at øge kvaliteten og effektiviteten af kommunernes serviceydelser.

Det fremgår af en ny rapport fra den uddannelsespolitiske tænketank DEA. DEA mener, at efterspørgsel på løsninger på konkrete udfordringer i samfundet skal prioriteres højere i den offentlige innovationsindsats.

Det kræver imidlertid en væsentlig større adgang til ekstern finansiering af kommunernes langsigtede udviklingsprojekter, hvis kommunerne skal styrke deres rolle som motor for innovation drevet af samfundsudfordringer. De langsigtede udviklingsprojekter er ikke en del af de kerneopgaver, kommunerne måles på, og som staten forventer, de kommunale budgetter skal løfte. Kommunernes langsigtede udviklingsarbejde betales i dag i væsentlig grad af ekstern finansiering, som frikøber kommunale medarbejdere til større strategiske satsninger.

»Vi mener, at kommunerne i stadig større grad skal tænkes med i målgruppen for innovationsstøtteordninger«, siger DEAs direktør, Stina Wrang Elias.

Hun peger på, at kommunerne er aktører, som har en helt unik viden om de udfordringer, vi står over for som samfund. Den viden skal vi blive bedre til at udnytte, så vi får kvalificeret og virkelighedstestet virksomhedernes produkter og forskernes innovative ideer, men også så vi sikrer, at de innovative løsninger drives frem af en reel samfundsefterspørgsel. Det kræver, at kommunerne får en mere central rolle, og derfor foreslår vi bl.a., at kommunerne i langt større grad får lov til at søge penge til strategiske satsninger.

Hun erkender, at i den ideelle verden burde kommunerne selv kunne medfinansiere velfærdsinnovation ved omlægninger og effektiviseringer, men sådan er det bare ikke altid i den virkelige verden. »Der er for megen snak og for lidt handling på området. Vi må videre og få overvundet de hurdler, der er,« tilføjer hun.