Kommuner får nej til elektroniske valg

Velfærdsminister afviser otte kommuners ønske om at holde elektronisk afstemning ved kommunalvalget næste år.

Otte kommuner kan godt støve stemmeboksen af, for de får ikke lov at holde elektroniske valg.

»Elektronisk afstemning er et brud med dansk tradition, og sikkerheden er ikke god nok. Derfor er tiden ikke moden,« siger velfærdsminister Karen Jespersen (V), som har det overordnede ansvar for valg i Danmark, siden Indenrigsministeriet ophørte med at eksistere.

Dansk Folkeparti vil ikke gå imod regeringen, om end formanden for Folketingets kommunaludvalg, Hans Kristian Skibby, er »skuffet« over afvisningen.

Har prøvet det før

De otte kommuner - Frederiksberg, København, Høje-Taastrup, Glostrup, Gentofte, Odense, Århus og Aalborg - ville holde elektronisk afstemning til kommunalvalget næste år.

I både Høje-Taastrup og Frederiksberg har man tidligere afprøvet elektroniske valg. Høje-Taastrup holdt i 2001 elektronisk afstemning via nettet til ældrerådsvalget. Frederiksberg gennemførte delvis elektronisk valget til Ældrerådet i marts 2006. Og ved kommunalvalget i 2005 var høje-taastruppernes stemmesedler forsynet med en stregkode, så vælgerne kunne benytte et hvilket som helst valgbord og dermed springe køen til stemmesedlerne over.

Sådan sker det

Meningen var, at når vælgeren i 2009 var registreret i valglisten ved valgbordet, udleveredes en elektronisk stemmeseddel. Den har en indbygget chip og er på størrelse med et kreditkort. I den elektroniske stemmeboks anbringes stemmesedlen i en kortlæser, hvorefter vælgeren kan stemme via en trykfølsom skærm.