Kommuner dumper IT-affald i Afrika

Kommuner sparer penge. Afrikanere får farligt affald op under neglene.

Foto: JOE KLAMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-affald fra kommuner havner på en berygtet losseplads i Ghana. Det skriver organisationen DanWatch, som holder et vågent øje med, om myndigheder og firmaer har etikken i orden.

DanWatch skriver, at det er kommunernes manglende kontrol og viden om håndtering af brugt elektronik, der gør, at flere danske kommuners og andre offentlige myndigheders affald lander på Agbogbloshie-lossepladsen i Ghana.

Farligt affald fra vesten må ifølge FN's Basel-konvention ikke havne i lande, der ikke er i organisationen OECD. Det er for at sikre, at landene håndterer affaldet på en forsvarlig måde. Det kræver specielle infrastrukturer og mekanismer at behandle farligt affald, så personer og miljø ikke tager skade af at håndtere det.

Læs også: Danske investorer vilde med Afrika

I Ghanas hovedhavn, Tema Port, lander hver måned 600 40-fods containere med brugt elektronik som computere, fjernsyn og køleskabe. En fjerdedel bliver genbrugt. Resten ryger på lossepladsen, hvor fattige afrikanere forsøger at finde dele, de kan sælge videre.

I dyngerne på lossepladsen har DanWatch og Greenpeace fundet computere fra danske kommuner og offentlige institutioner.

DanWatch har undersøgt, hvordan landets 98 kommuner håndterer det farlige affald, og organisationen skriver, at 68 ikke formåede at give et fyldestgørende svar. DanWatch konkluderer, at kommuner tilsyneladende skiller sig af med affaldet på lossepladsen, hvor det så kan ryge videre fra til Ghana.

Læs også: To firmaer meldt for eksport af skrot

Ifølge Miljøstyrelsen har kommunerne pligt til at aflevere større mængder elektrisk og elektronisk udtjent udstyr hos producenten eller en godkendt affaldsbehandler eller indsamler. Det er ikke en losseplads.