Kommune mørklægger principiel Ryanair-sag

Da Ryanair ifølge Albertslund Kommune »truer med at gå til domstolene«, har kommunens ledelse mørklagt en strid med flyselskabet og bedt en advokat undersøge Ryanairs argumenter. Sagen har betydning for mange kommuner.

Flere kommuner – deriblandt København – har nedlagt forbud mod, at ansatte benytter Ryanair i arbejdstiden. Foto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

Udsigten til et muligt retsopgør med Europas største flyselskab, Ryanair, får Albertslund Kommune til at hyre en advokat og mørklægge sagen for offentligheden.

Ryanair og Albertslund Kommune strides om, hvorvidt kommunen må stille overenskomstkrav, der i praksis udelukker Ryanair fra at sælge flybilletter til kommunen.

Byrådets nylige beslutning er ikke lovlig, har en advokat udtalt på vegne af Ryanair, og den påstand samt et brev fra Ryanair-advokaten sendt til kommunens ledelse, får nu kommunen til at bede om en juridisk vurdering af flyselskabets argumenter hos et advokatfirma.

»Kommunen har kontaktet advokatfirmaet, fordi Ryanair – som det også har været fremme i pressen – truer med at gå til domstolene med sagen,« skriver Per Vesten Pedersen, chefkonsulent i Albertslund Kommune, i et svar til Berlingske, der har anmodet om aktindsigt i blandt andet brevet fra Ryanairs advokat.

I Albertslund Kommune ser man sig nødsaget til at lægge låg på sagen, da »brevet indgår i den brevveksling, som Albertslund Kommune har indledt med et advokatfirma«, og da offentligheden ifølge kommunen ikke har ret til at få indblik i »brevveksling med sagkyndige til brug i retssager eller ved overvejelse af, om retssag bør føres«, fremgår det af afslaget på aktindsigten fra kommunen.

Hvis Ryanairs advokat får politikerne i Albertslund Kommune til at ændre det netop besluttede krav om danske overenskomster hos flyselskaberne, vil det vække stor opsigt i flere af landets kommuner.

Foruden Albertslund Kommune har flere kommuner allerede indført krav om dette eller overvejer at gøre det. Blandt kommunerne er København, Hvidovre, Ballerup, Tårnby, Ringsted, Roskilde, Ishøj og Brøndby kommuner.

»Sagen i Albertslund vil skabe præcedens for, hvad andre kommuner må gøre,« siger Ryanairs advokat Michael Møller Nielsen.

Han er tidligere blevet citeret for, at Ryanair ville gå til Ombudsmanden og domstolene, men det er ikke nødvendigvis der, at sagen er på vej hen nu.

»Lige nu overvejer vi at gå til den kommunale tilsynsmyndighed. Men ingen muligheder er udelukket,« siger Michael Møller Nielsen.

Politikere har ifølge kommunalforsker Roger Buch pligt til at opføre sig økonomisk ansvarligt. Dog er det usikkert, om prisforskellen på Ryanairs billetter og andre flyselskabers billetter er så stor, at politikerne kan dømmes for økonomisk uansvarlighed.