Kommune investerer kvart milliard i kloakker næste år

Guldborgsund skruer op for sine investeringer i kloak, varme og vand i 2011, og der bliver mange opgaver til små firmaer.

Guldborgsund Forsyning vil med en ny, offensiv anlægsplan investere godt 250 millioner kroner alene i 2011.

I august anslog direktør Flemming Bach over for ErhvervsBladet, at selskabet med Guldborgsund Kommune som ejer, ville investere 500 millioner kroner i kloakker over 12 år, men nu er der skruet op for ambitionerne.

- Vi får et boom i 2011 på cirka 250 millioner kroner, og så vil det flade lidt ud, formentlig til 120-140 millioner om året, siger Flemming Bach til ErhvervsBladet.

Læs fra evb.dk om skønnet i august for kloakopgaver


150 millioner kroner af de forventede investeringer næste år går til kloakkerne. Halvdelen bruges på at koble nye husstande i landområderne på kloaknettet, og den anden halvdel på at renovere og omlægge det eksisterende net.

En del af opgaverne er så store, at de skal i EU-udbud og formentlig går til store entreprenører med speciale i kloakker som Aarsleff og NCC. Men også lokale firmaer kommer i betragtning - dels til mindre enkeltopgaver, dels som lokale underentreprenører for de store.

Også mange andre af landets kommunale forsyningsselskaber står over for store investeringer i kloakker. Dels fordi nettet mange steder er gammelt, dels fordi landområder skal dækkes af hensyn til miljøet, og dels fordi kraftige regnskyl og andre klimaændringer kan overbelaste de eksisterende net.

Læs også fra evb.dk: Monsterregn vil give stort opsving


Penge til varme og vand

Guldborgsund Forsyning regner også med at skrive check på samlet 80 millioner kroner ud til fjernvarmen næste år. Fjernvarmen skal udbredes til landsbyerne Ønslev og Eskilstrup, ledningerne under hovedbyen Nykøbing skal renoveres, og så skal der installeres fjernaflæsning hos kunderne.

Læs også fra evb.dk: Milliardplan for fjernvarme udløser byggefest

Endelig bruger forsyningsselskabet, der dækker Falster og den østlige del af Lolland, en snes millioner kroner på vand - dels til at renovere og tætne ledninger, dels til at indføre fjernaflæsning.

Efter den store pukkel næste år skal investeringerne på 120-140 millioner kroner om året gå til blandt andet at renovere og forny ledningsnettet og til at udbrede kloaksystemet af hensyn til miljøet. Desuden skal håndteringen af spildevandet gøres mere effektiv ved at nedlægge flere små renseanlæg og samle vandbehandlingen på fem centrale anlæg.