Kommune får ny ekstraregning for ulovlig bredbåndskontrakt

Ringkøbing-Skjern Kommune har tabt retssag mod sin rådgiver, så borgerne nu får endnu en regning i sag, som allerede har kostet millioner.

Ringkøbing-Skjern Kommune må nu sende endnu en ekstraregning til sine borgere som følge af et ulovligt bredbåndsudbud. Arkivfoto: Johan Gadegaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet for at få 4,5 millioner kroner i erstatning er Ringkøbing-Skjern Kommune nu blevet dømt til at betale en kvart million kroner i sagsomkostninger i en sag om ulovlig støtte til lynhurtige internetforbindelser, som i forvejen har kostet kommunen et stort millionbeløb i erstatning.

Kommunen har netop tabt en sag ved Retten i Lyngby om følgerne af et omstridt udbud. Efter hård kritik nåede kommunen lige i januar 2017 at trække udbuddet af internetforbindelser på fibernet til flere end 32.000 adresser tilbage, inden EU-Kommissionen ville have dømt det ulovligt. Ringkøbing-Skjern Kommune havde i november 2015 udvalgt det lokale RAH Fiberbredbånd og energiselskabet Eniig – det tidligere EnergiMidt og Himmerlands Elforsyning – på forhånd, hvilket i foråret 2016 fik flere andre selskaber og telebranchens organisation, Teleindustrien, til at klage til EU-Kommissionen over udbuddet. Udbuddet stred ifølge selskaberne mod den frie konkurrence, idet kommunen foreskrev, at internetforbindelserne til virksomheder og private hjem skulle leveres gennem et fibernet.

Måtte betale otte millioner i erstatning til elselskab

Det er i strid med grundtanken om, at udrulning af bredbånd - altså hurtige internetforbindelser - i Danmark skal foregå teknologineutralt, altså uden hensyn til, om forbindelsen kommer via mobilnettet, via fastnettet, via et fibernet eller via et kabel-TV-net.

Aflysningen af udbuddet betød, at kommunen i juni 2017 måtte betale otte millioner kroner i erstatning til RAH Fiberbredbånd og Eniig for den brudte kontrakt til 70 millioner kroner, som allerede var underskrevet, ud over en advokatregning på omkring fire millioner kroner.

Kommunen valgte derefter i december 2017 at sagsøge sin rådgiver, Netplan, for at få erstatning. Det er den sag, som kommunen nu har tabt, og som betyder, at kommunen nu skal betale endnu flere advokatregninger. Sagsomkostningerne på 250.000 skal afregnes til Netplan inden 14 dage.

Borgmester gik på jagt efter læk i byrådsmedlemmers e-mails

Undervejs i sagen besluttede daværende borgmester Iver Enevoldsen  (V) at få gennemgået otte byrådsmedlemmers e-mails for at se, om nogen af dem havde lækket oplysninger til teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som havde bedt om indsigt i kommunens udbud. Det havde ingen af dem, men byrådsmedlem Niels Rasmussen fra SF anmeldte borgmesteren, kommunaldirektøren og en af kommunens jurister til politiet.

I december 2017 vedtog et enigt folketing en ny lov, der satte en stopper for, at borgmestre kan kikke med i kommunal- og regionsrådspolitikeres e-mails eller SMSer fra telefoner, som de har fået som arbejdsredskaber for at kunne passe deres byrådsjobs.