Kommunale boliger kan presse ejendomspriserne op

Hvis Københavns Kommune går ind på boligmarkedet, vil det presse priserne i vejret, lyder det fra ekspert.

Københavns Kommune vil kunne presse prisen op på det københavnske boligmarked. Her nybyggeri af lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne i København kan meget vel få et nøk op, hvis kommunen vil opføre boliger og købe ejendomme til studerende i byen. Sådan lyder vurderingen fra en af landets førende boligøkonomer lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak.

»Hvis kommunen stiller sig op som efterspørger ved siden af de andre og bruger skattekroner på det, kan det sagtens medvirke til, at priserne går op,« siger han og peger på, at det kan være med til at skubbe private investorer væk fra markedet.

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne i København er lune på en række ændringer, der vil kunne gøre det muligt for Københavns Kommune at slukke boligtørsten med et større ejendomsopkøb. Det kan ske ved blandt andet ved at inddrage de ejendomme, som Finansiel Stabilitet har i sin tre milliarder kroner store portefølje af ejendomme.

Det vil dog kræve en ændring af den kommunale fuldmagt. Noget Socialdemokraterne i går meldte sig klar til at kigge på, hvis det kan være med til at skaffe flere boliger. Venstre er i mod ideen.

Behov for mindre regulering

Heller ikke Dansk Byggeri mener, at kommunerne er de rigtige til administrere boliger. Derimod mener Direktør Michael H. Nielsen, at det kan være en mulighed at stille nogle af kommunens grunde billigt til rådighed for private.

»For at gøre det særligt attraktivt kunne man sælge de grundstykker, som kommunen har, til under markedspris. Samtidig kunne man politisk gå ind og sørge for, at der eksempelvis ikke er noget gebyr ved byggesager vedrørende ungdomsboliger for at stimulere de privates lyst til at påtage sig opgaven,« siger han og peger på, at stor set alle kommuner har lagt deres ejendomme over i driftsselskaber og solgt ud af deres ejendomme i erkendelse af, at kommuner ikke er de bedste til at være administrator af ejendomme.

Den siddende teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal er også imod ideen om, at kommunen skulle gå ind at købe ejendomme. Hun melder sig i stedet klar til at kigge på reguleringerne på boligmarkedet.

»Den reelle udfordring for arbejdet med at sikre billige boliger er de høje grundpriser. Her hjælper kun en ændring af planloven, så kommunen kan stille krav om billige boliger i forbindelse med vores lokalplaner. Den lovændring har jeg efterlyst for længe siden, og regeringen er positivt stemt,« siger hun i en skriftlig kommentar.