Kommission anbefaler opsplitning af TDC

Produktivitetskommissionen opfordrer regeringen til at se på, om landets største teleselskab bør splittes op. Samtidig kritiseres regeringens plan om ordentlige internetforbindelser til alle, for den kan muligvis skade konkurrencen.

TDC er dominerende i Danmark på både fastnettelefoni, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser. Det bør der ses nærmere på, mener Produktivitetskommissionen. Arkivfoto: Kim Haugaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC sidder alt for tungt på det danske bredbåndsmarked. Derfor bør det overvejes at splitte selskabet op, så fastnet, kabel-TV-net og fibernet bliver lagt i et selvstændigt selskab, så konkurrenterne får bedre fat på kunderne, og konkurrencen øges.

Det anbefaler Produktivitetskommissionen i sin femte analyserapport af, hvordan Danmark kan stå stærkere fremover. Den ni mand store kommission har kulegravet udviklingen og præsenterer konkrete anbefalinger til at styrke Danmarks produktivitet i både erhvervslivet og den offentlige sektor ved tidligere at se på bl.a. uddannelsesområdet og den offentlige sektor.

Opsplitning bør undersøges

I rapporten slåes det igen fast, at en ordentlig digital infrastruktur - altså adgang til ordentlige internetforbindelser og en ordentlig mobildækning - er væsentlige forudsætninger for, at Danmark kan bevare sin plads i eliten, og at navnlig øget IT-anvendelse styrker virksomhedernes produktivitet. Men samtidig kritiseres regeringens målsætning om, at samtlige danske husstande og virksomheder uanset placering senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på 100 megabit i sekundet ind i huset og 30 megabit ud ad huset.

TDC er Danmarks største på både fastnettelefoni, mobiltelefoni, kabel-TV og internetforbindelser, og det er denne position, som der skal ses nærmere på ved at undersøge, om en opsplitning - rent teknisk kaldet funktionel separation - er en god ide.

»Det kræver en nærmere undersøgelse at vurdere, om det vil fremme konkurrencen og produktiviteten herhjemme, hvis man overfører ejerskabet til den digitale infrastruktur til et særskilt selskab, der ikke samtidig må udbyde digitale tjenester. Regeringen har startet en analyse af konkurrencesituationen på bredbåndsmarkedet, der ventes offentliggjort i 2014. Produktivitetskommissionen opfordrer til, at denne analyse bliver så bred som muligt og også omfatter virkningerne af funktionel separation,« skriver kommissionen.

Også fibernet bør under lup

I dag lejer konkurrenterne sig mange steder ind på TDCs net, fordi det er for dyrt selv at grave og lægge kabler og ledninger. Og TDCs priser er under lup i Erhvervsstyrelsen, som er øverste danske telemyndighed.

TDCs stærke stilling kan ifølge rapporten skyldes, at selskabet er dygtigt drevet.

»Men det kan også skyldes, at der alligevel ikke er helt lige konkurrencevilkår. Fx har TDC via YouSee en stærk stilling på markedet for TV-indhold. Meget tyder på, at det at kunne levere TV-indhold giver en konkurrencefordel på bredbåndsmarkedet,« skriver kommissionen, der derfor især synes, at »mulighederne for at skabe konkurrence på kabel-TV-nettet er interessante, da TDC ejer et omfattende net, som er åbent for andre selskaber men reelt kun benyttes af TDC«.

Men der bør også ses på konkurrencen på fibernettene, som kan levere langt højere datahastigheder og i samme fart ind i og ud ad huset. Fibernettene er nemlig ifølge kommissionen interessante, »da det er den betydeliste af de kabelbaserede infrastrukturer, som ikke primært er ejet af TDC«. De vil derfor kunne skabe konkurrence, hvis de bliver et alternativ til fastnettet og kabel-TV-nettene. Men elselskaberne, som er primus motor i konkurrencen på fibernettene, har endnu ikke så mange kunder, at myndighederne kan gennemtvinge en åbning af nettene, som i dag er forbeholdt elselskaberne selv, som bruger dem til at sælge telefoni, TV og bredbånd. Kun otte procent af de danske bredbåndsforbindelser er fiberforbindelser, selv om fibernettene ligger klar ved 41 procent af alle husstande og virksomheder.

Svært at bevise

TDC er unik i Europa ved netop også at have en stærk kabel-TV-del, og netop kombinationen af telefoni, TV og bredbånd har TDC haft stor succes med at sælge gennem de senere år, fordi mange gerne vil købe én samlet pakke i stedet for at skulle rode med forskellige tilbud. TDC har dog for nylig hævet sine priser, og som »samlekunde« er det blevet sværere at skifte leverandør, hvilket Forbrugerrådet flere gange har klaget over. Forbrugerrådet opfordrede over for Berlingske i forbindelse med den seneste prisstigning TDC-kunderne til at finde alternativer.

Storbritannien og Sverige er i færd med at splitte de tidligere statsmonopoler på telemarkedet op, så netværk lægges ud i et selvstændigt selskab, som herefter sælger plads til både moderselskabet og dets konkurrenter men på ens vilkår og uden tværgående udveksling af oplysninger. Men en opsplitning kan kun ske, hvis det kan bevises, at der er væsentlige og fortsatte konkurrenceproblemer.

»Den slags er svært at bevise. Funktionel separation er heller ikke altid nødvendigvis den bedste løsning. Bl.a. kan det reducere tilskyndelsen til at investere i ny infrastruktur, ligesom der er omkostninger forbundet med selve opsplitningen,« konstaterer Produktivitetskommissionen.

Opfordring: Læg opgaven ud, og vælg det billigste

Regeringens bredbåndsplan, som skal sikre ordentlige internetforbindelser overalt i landet, så man kan bo og arbejde, hvor man vil, kan ifølge kommissionen »stride mod den markedsbaserede udbygning«.

»Den målsætning kan der være lokal- og regionalpolitiske argumenter for. Men dens bidrag til produktiviteten står ikke mål med omkostningerne. markedet vil i sig selv sørge for, at kapaciteten udbygges dér, hvor der er tilstrækkelig efterspørgsel efter den. I de tyndt befolkede egne, hvor der er langt mellem husene, vil det være dyrt at etablere ny infrastruktur - sandsynligvis for dyrt til, at folk vil være villige til at betale for superhurtigt bredbånd,« skriver kommissionen.

Den anbefaler, at opgaven på at udbygge ud over, hvad markedsvilkårene selv klarer, udbydes »til dem, der vil udføre den til den laveste omkostning for samfundet«. Det skal forhindre, at private selskabers lyst til selv at investere svækkes.

Film er den store trækkraft

Eksplosionen i brug af lyd og billeder øger behovet for bedre bredbåndsforbindelser, ikke kun til at se film på YouTube eller f.eks. Netflix men også til videokonferencer i virksomhederne og i forbindelse med digitaliseringen af det offentlige Danmark, hvor brug af videoforbindelser f.eks. kan spare manges tur til lægen eller hospitalet til kontrol. Samtidig vokser brugen af netbaserede tjenester til e-post, lagerplads m.m., hvilket selvsagt kræver en internetdataforbindelse, uanset om den sker via et kabel eller mobilnettet.

Produktivitetskomissionen består af tidligere overvismand, professor Peter Birch Sørensen (formand) fra Københavns Universitet, professor Carl-Johan Dalgaard fra Københavns Universitet, direktør Agnete Gersing fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, kommunaldirektør Hans Nikolaisen fra Randers Kommune, tidligere administrerende direktør og nu bestyrelsesmedlem Agnete Raaschou-Nielsen, professor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet, direktør Jan Rose Skaksen fra Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning (KORA), prodekan Birgitte Sloth fra Københavns Universitet og professor Anders Sørensen fra Handelshøjskolen i København (CBS).

Læs mere: Rapporten kan hentes på www.produktivitetskommissionen.dk