Kommentator: Børsnoteringen af Nets var en stor fejltagelse

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Linda Kastrup. Nets' adm. direktør, Bo Nilsson, har gennem det seneste år fået kritik af et guldrandet aktieprogram. Hvis selskabet bliver solgt til den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, vil omkring 625 mio. kr. tikke ind på Bo Nilssons konto.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor du bliver opdateret på døgnets vigtigste erhvervshistorier.

Aviserne er fyldt spalte til spalte med perspektiv på den danske betalingsgigant Nets, der er på vej til at blive solgt i en stor milliardhandel.

Mandag kom det frem, at den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman har budt 33 mia. kr. for den danske virksomhed, efter Nets gik på børsen for blot ét år siden. Og det har generelt været et stærkt kritisabelt forløb, mener Finans' erhvervskommentator, Søren Linding.

»Købstilbuddet på Nets viser, at sidste års børsnotering af betalingsformidlingsselskabet var en stor fejltagelse. Derfor er det også bedst, at selskabet tages af børsen, og aktionærerne trods alt kan beholde skindet på næsen. Det lykkedes nemlig ikke for Nets’ ledelse, bestyrelse og de sælgende storaktionærer, kapitalfondene Advent og Bain at skabe værdi som børsnoteret selskab. Tværtimod,« lyder det i en kommentar fra Søren Linding på Finans.

Analysen er omtrent den samme fra Berlingskes erhvervskommentator, Jens Christian Hansen. Han finder det mystisk, at Nets for anden gang på få år står til at blive solgt. Seneste milliardbud bør derfor få alle advarselslamper til at blinke, vurderer han:

»Set ude fra er det svært at se, at de mange handler giver mening. Og endnu sværere at forstå de voldsomme omkostninger, der er i forbindelse med handlerne. Køb og salg af virksomheder er en naturlig del i en markedsøkonomi, og kapitalfonde kan vise sig som stærke drivere af en bestemt udvikling i et selskab. Men et eller andet sted må der være en grænse.«

Børsens chefredaktør Niels Lunde hæfter sig særligt ved det eklatante beløb, som Nets-topchef Bo Nilsson står til.

»Astronomiske 625 mio. kr. ruller ind på Bo Nilssons konto, hvis – eller rettere når – den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman kommer igennem med sit 33 mia. kr. granvoksne bud på betalingsgiganten. Ikke på grund af Bo Nilssons årsløn, der ganske vist er bundsolid med over 20 mio. kr. om året. Men derimod på grund af et meget kontroversielt aktieprogram fra 2015,« skriver Niels Lunde på Børsens bagside.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Dyne-Larsen hiver rekordregnskab hjem på Balkan

Ambitionerne var store, da Lars Larsen åbnede den første Jysk-butik i Balkan i 2010. Siden har Danmarks fjerderigeste mand ufortrødent forsat sine ekspansionsplaner, så der i dag er 110 butikker på Balkan-landkortet.

Sammen med Bulgarien og Rumænien er Balkan det marked, som er gået mest frem det seneste år. Således har Jysk Nordic har det bedste år nogensinde i regnskabsåret 2016/2017 med en omsætning på 14,6 mia. kr., skriver Berlingske, som har været en tur i Kroatiens hovedstad.

Læs om lyseblå skjorter og en serbokroatisk sang her (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Muligt salg af Maersk Drilling sendte aktie i vejret

Aktien i A.P. Møller - Mærsk var mandagens højdespringer i C20-indekset, efter Bloomberg har citeret unavngivne kilder for oplysningen om, at Mærsk-koncernen er i forhandlinger om at sælge Maersk Drilling.

A.P. Møller - Mærsk forhandler angiveligt med amerikanske Rowan om et salg af Mærsk Drilling til en pris på 4 mia. dollar. Men det er en lav pris for borerigselskabet, vurderer chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen.

»Jeg noterer mig, at prisen ifølge rygterne er 4 mia. dollar, og det er i den lave ende af, hvad folk forventer,« siger han til Ritzau Finans.

Mærsk A-aktien steg mandag med 2,9 pct. til 11.950 kr., mens B-aktien gik frem med 3,1 pct. til 12.480 kr.

4
Olien rammer højeste pris i over to år efter tyrkisk trussel

Olieprisen har på de internationale markeder ramt det højeste niveau i mere end to år. Mandag steg olieprisen over 3 pct., og stigningen fortsætter tirsdag, skriver Ritzau Finans.

En tønde råolie fra Nordsøen til levering i november koster nu 59,39 dollar. Det er en stigning på 0,37 dollar eller 0,6 pct. og den højeste pris siden juli 2015. Ifølge Reuters er årsagen til de stigende priser, at balancen mellem udbud og efterspørgsel på de globale markeder er blevet bedre.

Dagens blær

Iværksætterpanelets formand, Tommy Ahlers, præsenterede mandag 20 anbefalinger til regeringen. Det gik ikke ubemærket hen på Times Square i New York.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har for Berlingske udpeget et par ting, som investorerne bør tage notits af:

  • Chef for den amerikanske centralbank (FED) Janet Yellen taler i dag. Pengepolitikken ligger fast og er dataafhængig. Derfor kommer der næppe nye signaler fra hende. På den anden side er vi på vej ind i stimulansernes slutfase; opkøbsprogrammet skal »vendes« med start i oktober, og der er stadig en stor forskel på det pengepolitiske syn, som FED og investorerne har.
  • Nordkorea truer med at skyde amerikanske fly ned i internationalt luftrum. På den ene side er det desværre en del af retorikken. På den anden side kan det næppe opfattes som andet end en aggression. Spørgsmålet er, om og hvornår investorerne for alvor reagerer på det?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder træder vande tirsdag morgen, hvor investorerne tager lidt gevinst hjem.

  • Nikkei 225: -0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • Singapores STI: -0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.