Kommanditselskaber myldrer frem

Trend. Antallet af kommanditselskaber i den danske ejendomsbranche er stærkt stigende. Selskaberne giver nemlig investorerne både en række rentefradrag og særdeles gunstige afskrivningsmuligheder.

Kommanditselskaber (K/S) er populære i Danmark. Og det er især inden for ejendomsinvesteringer, at K/S'erne hitter.

Selskabskonstruktionen giver nemlig små klynger af investorer muligheden for at investere i ejendomme til mange millioner, de normalt ikke ville have råd til.

I alt findes der i dag 3.513 K/S'ere i Danmark i dag, der er registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og det tal er stigende. Samtidig er mindst 1.111 af de selskaber registeret inden for ejendomsbranchen. Det svarer til at cirka 32 procent af alle kommanditselskaber findes inden for netop den branche.

Ifølge partner i DTZ Jens Lindquist er kommanditselskaberne dog kun en fordel, så længe alle parter i selskabet er enige om betingelserne.

- At købe en ejendom via et kommanditselskab, hvor man typisk er op til ti mennesker, giver en række skattemæssige fordele. Alle personer skal blot være indstillet på, at skatten jo skal betales, når eksempelvis ejendommen sælges igen.

Svært at opgøreDet præcise antal af K/S'ere i Danmark er dog svært at opgøre præcist, da der ikke er registreringspligt. Indtil videre har langt de fleste kommanditselskaber været en god forretning for de involverede, takket være ejendomsmarkedet herhjemme.

Og det har givet mange af de folk, der i forvejen har skudt penge i et kommanditselskab, mod på at forsøge sig i andre selskaber med samme konstruktion.

I et kommanditselskab hæfter en eller flere af deltagerne, kaldet komplementarerne personligt, uden begrænsning og solidarisk for virksomhedens forpligtelser, mens én eller flere deltagere, betegnet kommanditisterne hæfter mere begrænset.

Burde være en lovIfølge professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet Søren Friis Hansen, er en anden stor fordel ved K/S'erne, at parterne stort set kan lave sine egne spilleregler.

Så længe parterne selv er enige, kan de nemlig opbygge selskabet, som de har lyst.

- Jeg mener, et K/S'erne er en god og fleksibel måde at drive selskab på. Der burde bare være en lov for, hvordan og hvorledes folk hæfter, når de har investeret i et K/S. Faktisk er vi et af de eneste lande i Europa, der ikke har det, siger han.

Et af de selskaber, hvor der har været problemer med brugen af K/S-formen er hos Keops, der tidligere har haft uenigheder med investorerne i forskellige K/S'ere blandt andet i det Bornholmske Snellemark Center.