Kolde kontanter til Asetek efter patentsejr

En langvarig patentstrid, der omhandler kopiering af Aseteks IT-vandkølingssystemer, er afgjort i USA. Det udløser millionerstatning til den danske virksomhed. Men det er ikke det vigtigste.

Stifter af og chef for Asetek, André S. Eriksen, har brugt mange penge og ressourcer på at tackle patentstridigheder i USA og er glad for, at sagen nu er slut, så han kan hellige sig andre opgaver. Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Danske Asetek, der udvikler vandkølingssystemer til computere, er blevet tilkendt en erstatning på 13 millioner kroner i USA. Nu anser virksomhedens direktør og stifter, André S. Eriksen, et juridisk udfordrende kapitel i virksomhedens historie for at være lukket. Og det er vigtigt. For virksomheden skal have fred til sin næste store satsning.

Asetek har i flere år kæmpet i flere sager på den anden side af Atlanterhavet. Det har været kopisager, hvor den danske virksomhed, der opfatter sig selv som global markedsleder, har forsøgt at stoppe konkurrenters brug af teknologi, som Asetek mener at have rettighederne til.

Dyre stridigheder

Udgifterne til advokatbistand har været store og har de seneste år trukket ned i Aseteks regnskaber. Virksomheden har dog alligevel kunnet præstere både vækst og pæne bundlinjeoverskud. Senest, i 2014, præsterede Aalborg-virksomheden et driftsoverskud på 20 millioner kroner ud af en omsætning på 107 millioner kroner.

Den erstatning, som Asetek nu er blevet tilkendt, dækker ifølge André S. Eriksen ikke udgifterne ved at have ført patentstridighederne ved retten. Sagen og omkostningerne har tillige påvirket virksomhedens aktiekurs negativt. Alligevel mener han, at det har været kræfterne værd at føre sagerne.

»Åbenbart får vi ikke alle vores omkostninger ved sagerne dækket direkte via erstatningerne, men der er til gengæld sendt et klart signal til verdensmarkedet, og vi fornemmer allerede, at vi er ved at vinde markedsandele fra nye samarbejdspartnere, der ikke ønsker at blive forbundet med produkter, som potentielt krænker Aseteks patenter,« siger André S. Eriksen i en skriftlig kommentar.

Større markedsandele

Og det er en vigtig pointe. Sagen er, at André S. Eriksen mener, at virksomheden står på spring til at sætte sig på et endnu større markedssegment, end den gør i dag. Indtil videre har den mest markedsført og solgt produkter, der var målrettet den enkelte PC. Det være sig computerbrugere, der har haft brug for særdeles kraftige maskiner, som netop har krævet den køleeffektivitet, som vandkølingen kan levere.

Fremover satser André S. Eriksen dog på at blive den primære leverandør af vand­kølingssystemer til datacentrenes servere. Det er et område i kraftig vækst, da den øgede brug af smartphones, tavlecomputere og lignende fordrer øget brug af de såkaldte cloud-løsninger, hvor såvel filer og programmers datahåndtering foregår på datacentrenes servere.

Og det er i det lys, man skal se Asetek-chefens begejstring for, at sagerne i Nordamerika nu er afgjort. Det handler om at få ro til at indtage det store servermarked.

Den erstatningssag, der netop er afgjort, blev endda til på baggrund af et forlig. Modparten var canadiske Coolit Systems, som Asetek regner som værende dens hovedkonkurrent. Det var en dommer i californiske San Jose, der fastsatte erstatningsbeløbet på 1,3 millioner dollar, og det skete, efter at Coolit System ifølge Asetek-chefen opgav at kæmpe for sit synspunkt, efter at en anden patenstrid var blevet afgjort.

I december tabte amerikanske Cooler Master en patentretssag mod netop Asetek, og den resulterede i erstatning på en halv million dollar til den nordjyske virksomhed.

André S. Eriksen vurderer, at den afgørelse var så klokkeklar, at Coolit Systems ikke så nogen idé i at fortsætte forsvaret i sin egen sag mod Asetek.

Aseteks 42-årige stifter betegner patentstridighederne som »en lang og sej proces«, og derfor er han selvsagt tilfreds med, at han kan lægge dem bag sig og fokusere på at fortsætte ud af det vækstspor, han forventer, virksomheden vil følge de kommende år. For nyligt kunne virksomheden fortælle, at den havde rejst 100 millioner norske kroner i en aktieemission. Den har været børsnoteret i Oslo et par år nu, og det seneste kapitalindskud skal netop polstre den til at gå ind og blive markedsleder på server­kølingsområdet.

Den beskæftiger i dag cirka 75 ingeniører og systemudviklere i Aalborg, Californien, Kina og Taiwan. Dertil kommer et par hundrede »montører« ansat i to kinesiske underleverandørvirksomheder, der samler komponenterne.