Købmænd jubler over afskaffet fedtafgift

De Samvirkende Købmænd forventer faldende priser på kød, ost og pålæg, men til gengæld vil afgifterne på øl, vin og slik stige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer cirka 1.300 købmænd over hele landet, roser regeringen og Enhedslisten for at have afskaffet den omstridte fedtafgift.

- Det er første gang i mange år, at man afskaffer en afgift, der har noget med detailhandlen at gøre. Det er et skridt i den rigtige retning, og det viser, at politikerne i hele Folketinget har forstået, at øgede afgifter betyder øget grænsehandel og koster arbejdspladser herhjemme, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

Brancheorganisationen var blandt de stærkeste kritikere, da fedtafgiften blev indført for godt et år siden.

- Afgiften har betydet rigtig meget administrativt bøvl. Det er en afgift på mættet fedt, og det har været enormt bøvlet at administrere. Det har samtidig medført øget grænsehandel, fordi dagligvarer er blevet dyrere, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han er overbevist om, at forbrugerne vil opleve lavere priser på de varer, der har været pålagt fedtafgiften.

- Jeg er helt overbevist om, at vi vil se lavere priser på de varer, der har været omfattet af fedtafgiften. Det er der flere eksempler på. Da man i 2003 fjernede den såkaldte 24 timers regel for køb af visse typer varer over grænsen, så kom der efterfølgende et prisfald på disse typer varer. Historien viser, at konkurrencen presser priserne ned, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Selv om købmændene er glade for at være fri for fedtafgiften, vokser træerne dog ikke ind i himlen. Mens kød, ost og pålæg bliver lidt billigere, så stiger afgifterne til gengæld fra årsskiftet på øl, sodavand, vin og slik.

Det sker som led i skattereformen, der blev indgået tidligere på året. Aftalen var, at punktafgifterne indekseres og i 2013 stiger med 3,63 procent svarende til omkring 550 millioner kroner.

- Så det er ét skridt frem og ét skridt tilbage, men når vi nu alligevel er godt tilfredse, så er det jo fordi, at vi ellers skulle have haft både fedt- og sukkerafgift samt de højere punktafgifter. Nu slipper vi da trods alt for fedt- og sukkerafgift, siger Claus Bøgelund Nielsen, der dog ikke gør sig store forhåbninger om, at det kan bremse den vildt voksende grænsehandel.

- Jeg tror ikke, det afholder folk fra at køre over grænsen og købe vin, øl, slik og chokolade, men det kan måske afholde folk fra at købe nogle dagligvarer, som nu bliver lidt billigere derhjemme, siger Claus Bøgelund Nielsen.