Købmænd frygter svensk shoppe-rus

Med en billig svensk krone og ditto priser drager danskerne oftere til Sverige og handler. Det mener De Samvirkende Købmænd, der vil have skatteministeren til at sætte tal på shoppingen over sundet.

Foto: Anders Debel Hansen/ Scanpix
Det er den omvendte verden. Hvor svenskerne før drog til Danmark og handlede, er det i dag danskerne, der smutter over sundet for at drage fordel af den lav svenske kronekurs og gode tilbud inden for en række varegrupper.

Det mener De Samvirkende Købmænd (DSK), der frygter, at dagligvarehandlen i København og Helsingør vil blive mærket, når butikkerne i Malmø og Helnsingborg lokker.

Danskerne shopper traditionelt udvalgsvarer som sko, tøj og briller, når de er i Sverige, men også varer som slik og sukker, der er billigere i nabolandet ryger i indkøbskurven. Og der vil formentlig også lande andre varer i kurven, mener DSK.

”Lige så vel som danskerne kører til Tyskland for at købe dagligvarer og tager lidt tøj og andet med hjem, så tror vi, at tendensen vil være den samme med omvendte fortegn i Sverige. At man tager af sted for at købe briller eller sko, og så lige køber nogle dagligvarer med på vejen,” siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i De Samvirkende Købmænd.

Kun en fornemmelse
Derfor har brancheorganisationen, der tæller størstedelen af de mindre, uafhængige købmænd samt butikker som Superbest, Kiwi og Rema1000, sendt en forespørgsel til Folketingets Skatteudvalg og bedt dem om at lave en optælling af, hvor mange danskere der præcist handler i Sverige.

I dag tæller grænsehandelstallene nemlig kun handlen over den tysk-danske grænse.

”Vores mavefornemmelse er helt klart, at danskerne er begyndt at shoppe mere og mere i Sverige, men vi mener ikke, at en fornemmelse er nok, og derfor foreslår vi, at der skal sættes tal på den svenske grænsehandel,” siger Claus Bøgelund Nielsen fra DSK og fortsætter:

”Hvis vores fornemmelse holder stik, så viser det, at der ikke blot er behov for en bankpakke, men at bankpakken skal sikre, at der kommer købekraft ud blandt forbrugerne igen.”

Skatteminister afviser
Skatteminister Kristian Jensen (V) har dog afvist at inddrage handlen over sundet i den årlige Grænsehandelsrapport. Og det vækker ærgrelse hos andre end DSK.

”Det kunne da være fint at få undersøgt, hvor mange penge, danskerne lægger i de svenske butikker,” siger pressechef i Coop, Jens Juel Nielsen. Han understreger dog, at Coop, der tæller butikker som SuperBrugsen, Fakta, Irma og Kvickly, endnu ikke har oplevet, at kunderne er flygtet til det svenske.

”Der er ganske rigtigt færre svenskere, der tager til Helsingør og handler, men vi har nu ikke sådan oplevet, at kunderne tager til Sverige og handler. Vi oplever fortsat grænsehandlen til Tyskland som et meget større problem,” siger Jens Juel Nielsen.

Hos Føtex-kæden, der er en del af Dansk Supermarked, og har 20 butikker i og omkring København, har salgsdirektør Karsten Hansen heller ikke mærket at kunderne skulle være taget til Sverige i stedet.

”Det har hele tiden været billigere at handle eksempelvis slik og sodavand i Sverige på grund af sukkerafgiften, men vi har ikke mærket nogen ændringer de sidste par måneder. Det er selvfølgelig svært at udtale sig om, for vi befinder os i en turbulent tid, men vi kan ikke umiddelbart se nogen store forskelle,” siger han.