Købers forpligtelser for medarbejderne

Nyt om arbejdsret: En købers erhvervelse af en virksomhed eller aktivitet fra en konkurstruet virksomhed, er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.

Mette Klingsten, advokat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en medarbejder fritstilles fra den konkursramte virksomhed og derefter genansættes af køberen ganske kort tid efter, vil der alene være tale om en nyansættelse i de tilfælde, hvor ansættelsesforholdet reelt og definitivt har været afbrudt.

Anses medarbejderens ansættelse hos køberen som en fortsættelse af medarbejderens ansættelsesforhold hos den konkurstruede virksomhed, kan spørgsmålet om køberens hæftelse over for krav fra medarbejderne opstå. Medarbejderes krav mod køberen vil typisk være et krav om betaling af manglende løn, pension og feriepenge, der er opstået, inden køberen overtog virksomheden.

Hidtidig praksis vedrørende en købers forpligtelser har indtil nu som udgangspunkt været, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke omfatter medarbejdere, der er opsagt og fritstillet forud for overdragelsestidspunktet.

Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til rækkeviden af køberens forpligtelser, når køberen overtager medarbejdere fra en konkurstruet virksomhed.

I sagen havde en vognmands- og entreprisevirksomhed opsagt og fritstillet alle 15 medarbejdere i forbindelse med en konkursbegæring fra Skat.

Fire dage senere ansatte en tidligere ejer af virksomheden – erhververen – ni af de opsagte medarbejdere samt den tidligere ejer af virksomheden. Kort efter blev yderligere et par medarbejdere ansat af køberen.

Spørgsmålet i sagen var, om der var tale om en overdragelse omfattet af virksomhedsoverdragel-sesloven, og om køberen hæftede for et krav fra en medarbejder på udbetaling af manglende løn, pension, feriepenge og søgnehelligdagsbetaling.

Vestre Landsret fandt, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse, da det konkret blev fundet bevist, at den konkurstruede virksomhed blev overdraget til køberen, uden at virksomheden ændrede identitet.

Køberen hæftede herefter for medarbejderens lønkrav, da medarbejderens opsigelsesperiode ikke var udløbet, og medarbejderen ikke havde haft anledning til at antage, at ansættelsesforholdet var ophørt i forbindelse med fritstillingen fra den konkursramte virksomhed.

Konsekvensen af Vestre Landsrets dom er, at en køber af en konkurstruet virksomhed risikerer at hæfte for samtlige forpligtelser vedrørende tiden før køberens overtagelse af den konkurstruede virksomhed, uanset om den konkurstruede virksomhed har opsagt og formelt har fritstillet medarbejderne. Det afgørende er, om de fritstillede medarbejdere havde grund til at antage, at deres ansættelsesforhold var ophørt endeligt ved fritstillingen fra den konkurs-truede virksomhed.