Køber: Dansk IT-succes skal bare holde kursen efter milliardhandel

Softwareselskabet Sitecore, som fredag blev solgt, har den helt rigtige kurs, siger den svenske kapitalfond, som netop har købt sig ind, fordi strategien holder.

Foto: Malte Kristiansen. Michael Seifert, medstifter af og administrerende direktør for Sitecore, er blevet en holden mand efter fredagens salg til den svenske kapitalfond EQT. Arkivfoto: Malte Kristiansen
Læs mere
Fold sammen

Den danske softwarevirksomhed Sitecore ligger så solidt på markedet og med så gode udsigter til at vokse til en stor, dansk milliardforretning, at der ikke er nogen grund til at justere noget videre på kursen efter milliardsalget fredag morgen.

Det siger den svenske kapitalfond EQT, som har købt aktiemajoriteten i det 15 år gamle selskab, der er blevet kaldt den største danske softwaresucces siden Navision, som Microsoft købte af bl.a. brødrene Erik og Preben Damgaard i 2002 for 1,55 milliarder dollars. Dermed får Sitecore, som har hovedsæde i København og 800 medarbejdere i Europa, Nordamerika og Asien, en solid rygdækning til at vokse yderligere.

EQT, som bl.a. ejer billigkæden Tiger og Fætter BR-kæden, har fulgt Sitecore igennem en længere periode, forklarer Morten Hummelmose, der er partner og chef for EQT Partners' danske aktiviteter.

Stærk vækst i vente

»EQT kikker altid på virksomheder med en markedsledende position på attraktive markeder med underliggende vækst, og her passer Sitecore perfekt. Sitecore har i mange år været markedsleder, og det er sjældent, at man ser sådanne markeder med en så stærk, underliggende vækst, hvor Sitecore så er vokset 30 procent om året. Derfor er vi meget glade for at kunne indgå dette partnerskab med stifterne,« siger han til Berlingske.

I har ikke meldt ud, præcis hvor meget I har købt i Sitecore?

»Det gør man ofte ikke ved sådanne transaktioner, og det er heller ikke så afgørende. Vi har en klar majoritet,« siger Morten Hummelmose.

Han understreger, at netop fordi Sitecore har klaret sig så godt, har EQT købt sig ind i den strategi, som Sitecores ledelse har lagt.

»En af de ting, der gør Sitecore imponerende, er den globale tilstedeværelse. Der er ikke mange danske virksomheder af den størrelse, som har 50 procent af sin omsætning i USA. Og der er ingen tvivl om, at der fortsat vil være global vækst for Sitecore i både Asien, Europa og USA,« siger Morten Hummelmose, som kalder fredagens opkøb for »en rigtigt god aftale«.

Ekspert: Succes skyldes god timing

Sitecores succes skyldes god timing, mener en ekspert.

»Sitecore formåede at time deres satsning med, at hele markedet for såkaldt »content management« (indholdsstyring, red.) ændrede sig. Flere og flere ting blev digitale, man satsede mindre på traditionelle databaser og en anden måde at få styr på indholdet end tidligere. Sitecore har haft en stærk position på dette marked og står stadig rigtigt stærkt. Endvidere har de haft - og har stadig - et godt produkt og har derudover været dygtige til at skaffe den fornødne kapital og tjene penge til investorerne,« siger Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Det er nemlig en af de største hæmskoer for at nå videre.

»En del gode og veludførte ideer opnår aldrig samme succes, fordi de, der starter virksomheden, ikke formår at drive forretningen rigtigt, skaffe kapital og levere afkast. Sitecore har altid bygget på sunde, forretningsmæssige - nærmest jyske - principper som en veldrevet virksomhed, der har set et hul i markedet, som den har holdt fast i uden at brede sig ud over alle mulige andre typer af løsninger men holde sit fokus,« siger Anders Elbak.

Verdensmarkedet for indholdsstyring var i 2015 ifølge IDC 5.830 millioner dollars værd og er de seneste fem år vokset med omkring syv procent om året. Selv om dette marked dækker over en bred vifte af produkter, ligger Sitecore alligevel med på top 15-listen som nummer 11 med en markedsandel på 2,7 procent. Foran ligger giganter som IBM, Microsoft, EMC, Adobe, Oracle og Hewlett-Packard (HP).