Københavnske virksomheder får klø af Aarhus og Aalborg

De små og mellemstore virksomheder i København bliver overhalet af konkurrenterne i provinsen. En omfattende analyse fra revisionsvirksomheden BDO viser, at virksomhederne i Aarhus er bedst til at tjene penge i konkurrencen mellem de fire store byer.

Store byggeaktivitet på havnen i Aarhus har været med til at trække byen op. En analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO viser, at de små- og mellemstore virksomheder i Jylland klarede sig særlig godt i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en omfattende analyse af små og mellemstore virksomheders evne til at tjene penge lyder konklusionen fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, at der er bred fremgang at spore. Analysen viser, at især jyske virksomheder klarer sig godt, men overskuddene rundt om i Danmark er generelt steget sammenlignet med 2013 trods tilbagegang i omsætningen.  De stigende overskudsgrader skyldes især, at virksomhederne har haft held med at holde lønomkostningerne i ro.

BDO har lavet en gennemgang af ca. 20.000 årsregnskaber samt en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt de små og mellemstore virksomheder og kan på den baggrund konkludere, at virksomhederne i Aarhus vinder slaget om den bedste bundlinje blandt de fire støre byer.

I Aarhus Kommune kan virksomhederne glæde sig over, at overskuddene i 2014 var 20 pct. større end året før og tager dermed første pladsen foran Aalborg med en stigning på 15 pct., mens København har haft en vækst på 5 pct. Odense Kommune halter gevaldigt efter de andre tre byer, da virksomhederne i den fynske hovedstad har haft et fald i deres overskud på 17 pct.

»Det er interessant, at virksomhederne i især Aarhus, men også Aalborg, klarer sig bedre end i hovedstaden, men det er en positiv nyhed for Danmark. Dansk økonomi har brug for, at væksten ikke alene skal komme fra København,« siger Stig Holst Hartwig der er administrerende direktør i BDO.

Også når det gælder forventningerne til fremtiden ligger Aarhus og Aalborg i front. Her er der flest, der venter en stigning i omsætningen for 2015, mens de små og mellemstore virksomheder regner med nulvækst i Odense. Københavnerne har også optimismen i behold, da knap to-tredjedele af virksomhederne forventer vækst i omsætningen for i år.

Det er især viden og servicevirksomheder, der viser fremgang, mens landbrugs- og fiskerivirksomheder fortsat har svært ved at tjene penge.