Københavnske husejere høster over 150.000 kroner i prisgevinst

Husejere i hovedstaden har scoret store gevinster i løbet af det seneste år, hvor prisstigninger har trukket værdien af deres ejendomme op, viser tal. Fremgangen ventes at fortsætte i 2020, lyder vurderingen fra økonomer.

Der har været pæne stigninger til husejere i de københavnske villakvarterer, viser nye boligtal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Skulle årets første måned blive alt for kold og trist, kan de københavnske husejere i januar lune sig ved betragtelige prisgevinster på deres huse i løbet af det forgangne år.

For hele landet er et hus på 140 kvadratmeter i gennemsnit steget med 74.000 kroner fra december 2018 til december 2019, viser nye tal fra Boligsiden, der gør status for boligmarkedet i 2019.

Det er dog særligt i hovedstaden, at der har været stigninger i huspriserne, fremhæver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

Husejere i København og omegn kan således hæfte sig ved den største stigning, hvor prisen er steget med knap 170.000 kroner på et enkelt år for et hus på 140 kvadratmeter, påpeger cheføkonomen. Priserne er presset i vejret af en god appetit på boligkøb, vurderer Jeppe Juul Borre i en skriftlig kommentar.

»Appetitten på boligkøb skyldes, at køberne som helhed har fået bedre kort på hånden gennem 2019. En mærkbar vitaminindsprøjtning kommer fra rentefaldet, hvor renten på et fastforrentet lån faldt fra to procent til en procent, som gør finansieringen billigere,« pointerer han og konstaterer samtidig, at rekordmange er i beskæftigelse, og at reallønningerne stiger pænt.

Det er dog ikke alle steder, at der er lige så meget fart på huspriserne som i hovedstaden. Priserne i Nordsjælland og Østsjælland er steget til lige på den gode side af 100.000 kroner, skriver cheføkonomen.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit

»Oven på nogle år med fuldt drøn på boligmarkedet er det let at blive fartblind. «


De laveste prisstigninger må husejerne derimod se i øjnene i Vestjylland og Sydvestsjælland, hvor priserne er steget med mindre end 40.000 kroner. De øvrige landsdele, som omfatter Bornholm, Fyn, Sydjylland, Østjylland og Nordjylland, ligger i midterfeltet med prisstigninger på 50.000-100.000 kroner.

Laveste stigning i fem år

De pæne stigninger til trods har 2019 faktisk bragt de laveste prisstigninger i fem år, påpeger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann. Hun konstaterer, at 2019 vil blive husket som »et godt, men ikke blændende år på boligmarkedet«.

Hun hæfter sig ved, at der har været en prisstigning på 3,8 procent på huse og 3,4 procent​​ for lejligheder, hvilket hører til i den »pæne ende af skalaen«.

»Men oven på nogle år med fuldt drøn på boligmarkedet er det let at blive fartblind. Vi skal således tilbage til 2014 for at finde et år med lavere prisstigning end i 2019,« skriver hun i en kommentar.

Fortsætter i 2020

Selv om der har været stigninger i huspriserne i 2019, tog boligmarkedet et dyk i december, men det vækker dog ikke synderlig stor bekymring for en opbremsning.

Alt imens prisstigningen løjede markant af i december, forventer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, således, at stigningerne fortsætter i 2020.

»Den underliggende fremgang på boligmarkedet ventes således at fortsætte ind i 2020 som følge af et behersket økonomisk opsving og lave renter. Samlet set venter vi, at huspriserne vil stige med i omegnen af tre til fire procent i år,« skriver han i en kommentar.

Han siger, at man ikke bør »tolke alt for meget på de faldende boligpriser i december«.

»Vi ser ikke tallene som starten på en ny tendens,« lyder det.