Københavnsk firma forrest på ny IT-bølge

I al stilhed har en virksomhed i København sat sig i spidsen med den teknologi, der skal drive den næste IT-revolution. Z-Wave kalder sig selv den globalt ledende aktør inden for fænomenet »The Internet of Things«.

Hollandskfødte Raoul Wijgergangs står i spidsen for virksomheden Z-Wave, der har et stærkt teknologisk kort på hånden, når det handler om at koble alle mulige slags enheder i hjemmet til internettet. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtidens bolig og kontor er på vej til at blive langt mere elektronisk, end mange drømte om for bare få år siden. Alt inventar, der på nogen måde vil give mening at koble til internettet, vil med tiden blive koblet til internettet. Det være sig alt fra belysning, opvarmning til hvidevarer og meget, meget mere.

Det spår i hvert fald topchefen for virksomheden Z-Wave, Raoul Wijgergangs, fra sit kontor i domicilet på Østerbro i København. Den hollandskfødte direktør er ikke hvem som helst inden for den teknologiske revolution, der med fagtermer er kendt som »The Internet of Things«. Han står nemlig i spidsen for en danskforankret virksomhed, der med hans egne ord er »den helt klare« markedsleder inden for branchen.

Virksomheden har levet i relativ ubemærkethed, men det vil Raoul Wijgergangs nu ændre på. Han mener, at det er på tide, at de teknologibaserede virksomheder i Danmark bliver opmærksomme på, at der sker en digital revolution lige foran deres næser, og at den kommer fra København.

»Der er så utroligt mange muligheder i det her felt. Danmark er fødestedet for den her teknologi. Samtidig har vi masser af IT-knowhow. Det skal vi udnytte,« siger han og tilføjer:

»Vi bliver nødt til at lægge to og to sammen og få flere ind i feltet. Det er en stor chance. Det ville være synd at tabe den på jorden.«

Det er måske store ord, men de kommer fra chefen for en virksomhed, der har været i førerfeltet siden begyndelsen af årtusindet. Virksomhedens rødder er en flok iværksætterivrige Mckinsey-folk, der i 1999 stiftede et selskab for at udforme produkter, der kunne fjernbetjenes. Efter en kort årrække ændrede virksomheden fokus og gik nu efter at bygge en kerneteknologi op, der skulle gøre det muligt at have trådløs kommunikation mellem enheder.

Den udvikling fangede den amerikanske teknologivirksomhed Sigma Designs opmærksomhed, der overtog virksomheden helt tilbage i 2008, hvorfor Z-Waves officielle selskabsnavn i dag er Sigma Designs ApS.

Trods overtagelsen er udviklingsafdelingen dog blevet fastholdt i den danske hovedstad, og her arbejder i dag 45 mennesker på at få teknologien i fremtidens hjem på plads. Det hele er baseret på en mikrochip, en radiosender og et stykke software, der kan knytte et hjems apparater til hinanden, en konsol eller internettet.

Produktet er allerede blevet stort. Sidste år solgte Sigma Designs globalt 20 millioner af slagsen, men det er ingenting i forhold til, hvor vi er om et par år, vurderer Raoul Wijgergangs.

»Teknologien er kommet langt i dag, og i USA bliver masser af produkter med Z-Waves teknologi indbygget solgt i store kæder som Home Depot og på Amazon.com. Z-Wave findes i alt fra termostater, til sprinklersystemer og LED-pærer. Det er endnu ikke almindeligt i vaskemaskiner eller køleskabe, men det kommer,« siger han og tilføjer:

»Analytikere regner med, at mellem 25 og 50 milliarder enheder vil være koblet til internettet om bare fem år. Det er fire gange så mange enheder, som alle de TV, computere, smartphones, der i dag er opkoblet på internettet.«

I Raoul Wijgergangs optik kommer vores hjem, og den måde vi styrer dem på, til at ændre sig radikalt inden for en kort årrække.

»Vi kommer til at se det alle vegne. I dag slukker du lyset, skruer ned for varmen, og låser din dør, når du tager på arbejde. Det vil ske automatisk om få år. Det vil spare energi, men det vil også betyde noget for folks liv på andre måder. Det kan for eksempel betyde, at ældre kan bo i deres bolig længere tid end i dag,« siger Raoul Wijgergangs.

Z-Wave topchefen har estimater, der viser, at ti procent af de nordamerikanske hjem allerede i dag har Z-Wave indbygget i en eller anden form for inventar. I Europa er det to procent. I den store amerikanske sikkerhedsindustri sidder Z-Wave ifølge direktøren på 80-90 procent af teknologien, mens de sidder på omtrent halvdelen af markedet for boligudstyr koblet til terminaler.

Det udgør alt i alt et særdeles solidt springbrædt ind i fremtiden, mener Raoul Wijgergangs, og det mener han, andre danske virksomheder skal indse og satse på.

»Z-Wave er markedsleder på det her område, men der er ikke mange, der ved, at Danmark har skabt den her teknologi. Produkter med udgangspunkt i »The Internet of Things« er en af de hurtigst voksende sektorer i i Silicon Valley. Danmark skal vågne op og komme med på vognen,« siger han.

Raoul Wijgergangs mener, at der er potentiale til at skabe et helt økosystem af virksomheder, der bygger på ideen »The Internet of Things«.

»Virksomhederne skal gribe den viden og erfaring, der allerede er her, og udvikle den. Det kan handle om brug af den data, som udviklingen vil kaste af sig. Det kan handle om at bruge den stærke designtradition, der er i Danmark, aktivt sammen med teknologien,« siger Raoul Wijgergangs og tilføjer:

»Virksomhederne skal tage det alvorligt. Vi kan skabe et økosystem baseret på ny teknologi. Præcis som man gjorde inden for mobilteknologi for 20 år siden i den finske hovedstad Helsinki.«